Докато веганството и вегетарианството набират все по-голяма популярност в последните години като начин да се погрижим не само за здравето си, но и за околната среда, някои хора предпочитат да бъдат на другата крайност. В социалните мрежи попаднахме на нова тенденция - месоядна диета. Свързаните с нея видеа само в TikTok са милиони. Ето какво представлява тя.

Алкалната диета - повече помага или повече вреди

Алкалната диета - повече помага или повече вреди

Минусите може да са повече от плюсовете

Както не е трудно да се досетим по името й, акцент е нея е месото - всякакви видове от всякакви животни. Освен него са разрешени само риба, яйца и малко количество твърди сирена и млечни продукти с ниско съдържание на лактоза.

Също така се консумира масло, свинска мас и костен мозък. Препоръчва се пиенето на вода и костен бульон, но не и на чай, кафе и други напитки, направени от растения. Избягва се и алкохолът, както и захарите. Всички растителни храни като плодове, зеленчуци, бобови, ядки и семена са забранени, което я прави силно рестриктивна. 

Снимка 669518

Източник: iStock

Въпреки това, нейните привърженици (сред които е и Джо Роугън) се застъпват за ползите й - като отслабване, регулиране на настроението и кръвната захар и справяне с други здравословни проблеми (тревожност, депресия, артрит и т.н.). Подкрепят и мнението, че щом древните хора са успели да оцелеят, хранейки се предимно с месо, защо и ние да не успеем.

Но няма категорични научни доказателства за нито една от тези ползи. Някои изследвания показва, че приемът на повече протеин и мазнини за сметка на по-малко въглехидрати може да подпомогне свалянето на килограми, но не и в подобни количества, за дълго време и с ограничаване на важни хранителни източници на полезни вещества.

По отношение на контрола на кръвната захар като полза не се препоръчва пълното изключване на въглехидратите, а по-скоро по-малки количества здравословни въглехидрати с високо съдържание на фибри, които не предизвикват скокове на кръвната захар. Дори изключването на растителните храни може да увеличи риска от развитието на диабет тип 2. А премахването на въглехидратите може да ни остави без енергия и да доведе до хипогликемия.

Снимка 669520

Източник: iStock

Могат да се изведат и още доводи, че спазването на месоядна диета не само няма да помогне на здравето ни, но може и сериозно да му навреди. Това се дължи преди всичко на сериозния недостиг на важни хранителни вещества, който ще изпитаме.

Без растителни продукти не бихме могли да си набавим повечето важни витамини и минерали, както и фибри, които са от съществено значение за храносмилането. Недостигът на витамин С, който продължава дълго време, може да предизвика нарушение на функцията на имунната система, както и да влоши здравето на кожата и косата или да доведе до анемия.

Единият яде месо, другият е веган - как се отразява подобна диета на двама еднояйчни близнаци

Единият яде месо, другият е веган - как се отразява подобна диета на двама еднояйчни близнаци

Хюго и Рос Търнър решиха да станат двойка човешки "морски свинчета"

Също така консумацията единствено на животински храни води до приема на голямо количество наситени мазнини, а това е сериозна предпоставка за рискови нива на холестерола. И оттам се увеличава и риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. А ако често в менюто се включва и преработено месо, вредите са още по-големи, както и предпоставките за развитие на онкологични заболявания, пише Healthline.