Колкото и да тъгуваме за лятото, есента идва с изобилие от радости - от приятни за разходка слънчеви дни през първите меки пуловери, чашата горещ шоколад следобед, както и разнообразието от есенни плодове, и зеленчуци.
Един от тях е тиквата - зеленчук, който ни предоставя безкрайни варианти за интерпретация и е подходящ както за солени, така и за сладки ястия. В случая обаче избираме рецепта за крем супа от тиква - една от най-сгряващите тялото и душата ястия за по-хладни дни.
Крем супа от тиква и червена леща
500 г сварена и смляна на пюре тиква
1 ч. ч. червена леща
1 глава лук
3 скилидки чесън
6 чаши пилешки или зеленчуков бульон
350 мл течна сметана или кокосово мляко
пресен джинджифил
3 с.л. зехтин
1 ч.л. къри на прах
сол
черен пипер
Източник: iStock
Нарязваме на ситно лука, чесъна и парченце джинджифил. Загряваме в дълбок съд зехтинът и запържваме за около 3 минути лука, след което добавяме чесъна и джинджифила. Пържим за кратко и добавяме пюрето от тиква, къри, сол и пипер.
Намаляваме котлона и готвим за няколко минути, докато сместа стане хомогенна и започне да залепва за дъното. Добавяме лещата, бульона и сметаната (в случай, че искаме супата да е веган, ползваме зеленчуков бульон и кокосово мляко). Оставяме да къкри за около 30 минути.
Източник: iStock
Ако искаме по-гладка консистенция на крем супата, ползваме блендер, с който я пасираме. Сервираме гореща и гарнирана с листенца пресен кориандър по желание, пишат the Kitchn.