Коронавирусът парализира цели сектори от икономиката и търговията по цял свят, но най-тежко е на онези, които живеят в изолация с цел заразата да не бъде разпространявана.

Световните медии съобщиха и за няколко круизни кораба, които са били принудени да пуснат котва в близост до брега, без да е ясно кога пасажерите и екипажът ще бъдат допуснати да слязат. Един от тях е японският круиз "Даймънд принцес".

На борда на кораба има близо 4000 души, които са задължени да прекарват времето си в каютите и могат да излизат само за 30 минути на ден в определени части на кораба.

Пасажерите в "Даймънд принцес" по време на 30-минутната им почивка извън каютите

Източник: GettyImages

Пасажерите в "Даймънд принцес" по време на 30-минутната им почивка извън каютите

Японското министерство на здравеопазването е решило да им помогне, като раздаде общо 2000 броя iPhone - по един за всяка каюта, предава японската медия Macotakara.

Идеята ни се струва доста странна, имайки предвид, че едва ли някой от японците на кораба е без смартфон, но не сме в позиция да даваме оценка.

Снимка 467438

Източник: GettyImages

Целта на цялото занятие е да се осигури достъп до мобилното приложение на министерството, чрез което пасажерите могат да проверяват за новини около вируса и да се консултират с лекари.

Apple, Китай, коронавирусът и как той ще повлияе на печалбата и продуктите на компанията

Коронавирусът отхапва още от ябълката на Apple

Как вирусът ще повлие на продажбата на iPhone

Приложението е налично и за iOS, и за Android, но очевидно не може да се разчита, че всеки ще си го свали сам и това прави дарението на смартфони наложително.