Както всички лекари и специалисти съветват, миенето на ръцете с течаща вода и сапун си остава най-доброто средство за превенция на заразяването с коронавирус.

Причината за това е начинът, по който сапунът действа на вируса. Ето го и научното обяснение, дадено от австралийския учен Пали Тордърсън, преподавател в Университета в Исландия.

Ако мием ръцете си само с вода, това не е достатъчно, защото от нея вирусът става по-"лепкав" и остава по кожата. Но когато водата е примесена дори с най-обикновен сапун, тогава ситуацията е коренно различна. Той кара вируса да се разпада като "къща от карти" и го прави неактивен. 

Снимка 471012

Източник: iStock

Повечето вируси, включително и COVID-19, са съставени от наночастици, най-слабото звено на които е мастната (липидна) мембрана. А сапунът съдържа амфифили - структури, подобни на мазнина, които имат близък състав до мастната мембрана на вируса.

Благодарение на тях, сапунът атакува на клетъчно ниво, разрушава тази мембрана и коронавирусът става некативен. Този ефект не може да се постигне с антибактериалните гелове на алкохолна основа, твърди ученият.

Снимка 470996

Източник: iStock

Кожата е перфектна среда за вирусите. Благодарение на протеините и мастните киселини в мъртвите клетки по повърхността се създават водородни и хидрофилни връзки с наночастиците. Всички тези връзки се отмиват благодарение на сапуна.

Коронавирусът, Световната здравна организация и съвети как правилно да мием ръцете си

Как правилно да мием ръцете си

Прости, но важни стъпки

Не бива да забравяме обаче, че кожата на ръцете ни е покрита с бръчици и неравности, в които най-често се загнездват вирусите. Затова от съществено значение за постигане на желания резултат е внимателно да разтъркваме насапунисаните си ръце достатъчно дълго време, за да могат вирусите да се отделят от кожата и да се отмият с водата.