Дори да не сме от онези хипохондрици и гермофоби, които непрекъснато се стараят всичко около тях да е дезинфекцирано и изрядно чисто, със сигурност сме предприели известни мерки, с които да намалим шанса си за заразяване с новия коронавирус.

Ако трябва да погледнем логично на ситуацията - няма как да се предпазим на 100%, защото заразата е около нас. И се разпространява много по-бързо и лесно, отколкото вероятно си даваме сметка. 

Нагледен пример за това ни дават от The Vergе. Те правят експеримент с пудра, която залепва по кожата и по повърхностите така, както го прави и вирусът. А с ултравиолетова лампа ясно можем да видим къде и как се пренася, без дори да се усетим.

Снимка 473100

Източник: iStock

COVID-19 може да има неприятното умение да скача от човек на човек и от повърхност на повърхност, но междувременно притежава и недостатъкът да се унищожава лесно с помощта на вода и сапун или просто спирт.

Процесът на разпространение на коронавируса започва в дробовете и гърлото. Когато сме заразени, той влиза в клетките и се размножава, понякога и милион пъти. Част от тези копия попадат в слюнката на човек и когато той кихне или се изкашля, те се разпръскват в радиус от няколко метра.

В конкретния случай се представя сценарий с човек, който явно не си е измил ръцете, прибирайки се у дома, и успява да разнесе заразата навсякъде. Със сигурност ни изглежда доста притеснително, но трябва да бъде по-скоро поучително.

В YouTube можем да намерим още видеа с подобни експерименти, при които "невидимият враг", както обичат да наричат COVID-19, се превръща във видим, за да ни накарат да бъдем по-внимателни отговорни - към себе си и към другите.