По данни на СЗО към 11 март заразените с коронавирус в Китай са 80 955, a починалите над 3000 души. Една от първите мерки, които бяха взети с цел спиране на разпространението на заразата, бе да се затворят училищата и университети.

Така в "червените" зони под карантина се оказаха милиони ученици и студенти, които нямат възможност да продължат обучението си в присъствена форма. И това наложи мащабна промяна в образователната система на страната - преминава към онлайн обучение.

Китайският образователен министър е категоричен, че учебният процес не бива да спира заради коронавируса. В момента се предлагат над 24 000 безплатни онлайн курса в 22 образователни платформи.

Снимка 471109

Източник: iStock

Сега около 180 милиона китайски ученици и студенти прекарват по няколко часа на ден пред компютъра, за да слушат уроците си, които учителите им преподават на живо от празните класни стаи и аудитории.

Разбира се, подобна форма на обучение има както своите плюсове, така и своите минуси. Най-големият недостатък е, че изисква добра самодисциплина от учащите, които лесно могат да се разсейват, без да са под зоркия поглед на преподавателя.

Страда и социализацията и личният контакт между учениците и студентите - важна част от развитието на личността и много ключови умения. Но ситуацията е такава и сега на дневен ред е възпитаването на самоконтрола и социалната отговорност.

A коронавирусът и карантината в Китай се оказаха доста печеливши за хората, които стоят зад платформите за онлайн обучение и предаване на уроците на живо. Някои от тях увеличиха състоянието си в пъти само за няколко седмици, пише Forbes.

Разбира се, не липсват и трудности за новата форма на обучение. Тъй като редица сайтове, в това число и най-известните социални мрежи, преминават през стриктен контрол и цензура от китайското правителство, учениците, студентите и преподаватели използват алтернативни платформи за комуникация помежду си.

Китай, лицевото разпознаване, Hanwang и системата, която разпознава хора, дори когато носят маска

Маската не може да ни скрие от китайските камери

Никой няма къде и как да се скрие

Не са изключение обаче случаите, в които тази комуникация бива забранена, защото темите на уроците са засечени и отбелязани като чувствителни и неприемливи. Например, курсове по биология са блокирани заради "порнографско съдържание". Така се оказва, че правителството налага цензура и върху образованието.