Още в първите дни на появата на коронавируса много медии направиха обзор на способностите на китайското правителство да наблюдава и следи разпространението на болестта чрез милионите високотехнологични камери с лицево разпознаване на територията на страната.

Как обаче една камера, колкото и "умна" да е, може да разпознае човек, чието лице е наполовина скрито зад медицинска маска?

Може, и то много добре, благодарение на китайската компания на име Hanwang.

Снимка 470921

Източник: iStock

Любопитното за компанията е, че е съставена от само 20 души персонал, а технологията й за лицево разпознаване се разработва от 10 години насам.

Алгоритмите на Hanwang могат да идентифицират всеки отделен "маскиран" човек в групи до 30 души с до 95% акуратност в рамките на по-малко от секунда.

Компанията предлага два различни продукта - един, който сканира само индивидуални хора, и друг, който разпознава лица в тълпа.

За обучението на интелигентните системи са били ползвани снимки на над шест милиона немаскирани лица и неопределено количество маскирани такива.

Снимка 470920

Източник: iStock

Компанията има над 200 клиента само в Пекин, а най-големият сред тях е Китайското министерство по обществена сигурност.

Китай, лицевото разпознаване и какво ще трябва да правят доставчиците на интернет от 1 декември

Китай започва да сканира лицата на всички, които искат достъп до интернет

Новото правило важи и за ползването на мобилен телефон

"Технологията помага не само на китайските граждани, но ще помогне и на света, когато се приложи в глобален план", споделя шефът на компанията пред Reuters.

Супер, нямаме търпение.