Ние сме това, което ядем. Затова ако искаме да сме здрави и силни, трябва да обърнем съществено внимание на начина, по който се храним. Особено в моменти като този, в които ни трябва наистина силна имунна система.

Редица специалисти по здравословно хранене не спират да повтарят, че именно то може да бъде ключът към справянето с пандемията. Колкото повече хора си набавят необходимите хранителни вещества с храната, поддържат нормално тегло и така избягват здравословните проблеми, толкова по-малко ще се разболяват от коронавируса и ще стигат до сериозни усложнения.

Наскоро стана ясно, че не само захарта, но и солта е голям враг на имунитета. Според изследователи от Университетската болница в Бон, консумиращите много сол са по-предразположени към бактериални инфекции. Причината за това е, че тялото ни започва да произвежда хормони, които да неутрализират солта. А те имат и друг ефект - да потискат имунитета.

Снимка 474062

Източник: iStock

Нормалната чревна флора също е пряко свързана с добрите защитни сили на организма. А за да я постигнем и поддържаме, е добре да ядем всякакви храни от растителен произход и да се стремим те да бъдат разнообразни по цвят. Защото всеки цвят идва със съответните хранителни вещества.

Да консумираме плодове и зеленчуци всеки ден не е гаранция, че няма да се разболеем от COVID-19. Но дори това да се случи, със сигурност ще го изкараме по-леко и без усложнения, отколкото ако имаме нездравословен хранителен режим.

Снимка 474059

Източник: iStock

Имунната система разчита на белите кръвни клетки, които произвеждат антитела в кръвта, борещи се с различните вируси. Храните, богати на антиоксиданти, повишават активността на тези клетки. 

Ако се храним здравословно, няма да имаме и проблеми с теглото. А те са пряко свързани и с имунитета. При хората със затлъстяване защитните сили на организма са непрекъснато заети да се борят с възпаленията, които преяждането предизвиква в клетките.

И така борбата с вирусите остава на заден план. Освен това, хората с наднормено тегло не приемат достатъчно фибри и антиоксиданти, които са от съществено значение за имунитета, пише Daily Mail.

Снимка 474060

Източник: iStock

Ако искаме по естествен път да се предпазим доколкото е възможно от коронавируса, то можем да спазваме няколко правила, изведени от Националната здравна служба на Великобритания:

  • най-малко пет порции различни плодове и зеленчуци на ден;
  • основните хранения трябва да включват картофи, хляб, ориз, паста и други въглехидрати;
  • минимум 30 грама фибри на ден;
  • консумация на млечни продукти с ниска масленост, както и алтернативи на животинските млека;
  • редовна консумация на месо, риба, яйца, боб и други протеини; риба трябва да се яде два пъти на седмица, като един път да е мазна;
  • използване само на ненаситени мазнини, и то в малки количества;
  • най-малко 6-8 чаши вода на ден;
  • най-много 6 грама сол на ден;
  • храните с високо съдържание на мазнини, сол и захар трябва да се консумират рядко и в малки количества.