През пролетта се надявахме, че високите температури през лятото ще спрат разпространението на коронавируса. Сега, когато сме на прага на зимата, се прокрадват мнения, че студът може да убие опасната зараза.

Коронавирусът, защитните маски и експериментът, който доказва колко точно ни предпазват те

Пазят ли ни маските от коронавируса

Японски учени правят уникален експеримент, за да разберат

Какво да очакваме при смяна на сезоните и доколко времето влияе на разпространението на заразата?

Световната здравна организация (СЗО) поясни, че новият коронавирус се разпространява във всякакво време и няма причина да мислим, че студът може да го убие, съобщи Associated Press.

Снимка 503729

Източник: iStock

Дъждът и снегът могат да отмият следи от него по пейки и други външни повърхности. Предаването му от повърхности обаче не е сред основните фактори за пандемията. Най-голямата опасност през студеното време идва от факта, че хората седят повече на закрито, а така вирусът се разпространява най-лесно.

Снимка 503726

Източник: iStock

Голям процент от случаите на зараза са именно на закрито - в домовете, в общите кухни и бани, в помещения с лоша вентилация. А най-много вирусът се разпространява в нощните клубове, фитнес залите и залите за репетиции.

Коронавирусът и колко часа може да оцелее върху човешката кожа

Колко часа живее коронавирусът върху кожата ни

Японските учени установяват с точност

Здравните власти отново препоръчват да се носи маска, да се спазва нужната дистанция от два метра и разбира се, честото миене на ръце.