По заповед на министъра на здравеопазването всички спортни центрове преустановиха своята дейност. И така до 29 март, като съществува и възможността този срок да бъде удължен.

Всички знаем, че ситуацията налага да си стоим и вкъщи. А това автоматично означава, че се движим по-малко отпреди - факт, който има значение и за физическото, и за емоционалното ни състояние.

И тук се появява и малък лъч светлина: едни добри хора, много от които доскоро ни стопяваха лагерите в спортните зали и фитнеси, сега са се хванали да го правят и онлайн. Което е повече от радостно, защото каквото и да си говорим, на повечето от нас ни трябва един треньор, който да ни следи зорко докъде клякаме.

Затова и направихме малка селекция от пет спортни обекта, които не само че предлагат онлайн тренировки, но и дават ценни съвети как да използваме времето вкъщи по възможно най-подходящия начин.

Yoga Vibe Sofia

Йога е един от най-древните методи за поддържане на духа и тялото в хармония. От няколко години студиата на Yoga Vibe Sofia развиват йога общността у нас с огромно разнообразие от класове с различна степен на трудност. Работят и с едни от най-добрите и високоакредитирани учители.

"Знаем колко много практиката ни помага да сме здрави и спокойни, особено когато времената са тежки."

Затова от студиото публикуват онлайн различни класове ежедневно, предназначени както за начинаещи, така и за напреднали в практиката. По този начин дават на всеки да поддържа двигателната си активност и да не зарязва добрата си форма.

Йога класовете се провеждат всеки ден от 11 и от 18:30 ч. Могат да бъдат открити в YouTube канала на студиото. Линкът към всяко от видеата е активен в посочения час и до един час след приключване на практиката.

BB Team

Основната аудитория на BB Team са хора с напълно обикновено ежедневие и потребности, които срещат предизвикателство в това да са постоянни в тренировките и в начина си на хранене.

"Помагаме на хората да изградят подходящите навици, така че дори в ситуация на извънредно положение да са способни да се грижат за себе си", казват от сайта.

Именно затова заснемат тренировки с видео инструкции, които са подходящи буквално за всеки човек, който иска и може да тренира в полеви условия. Не изискват определено оборудване или ниво на опит.

BB Team качват тренировка от седмичната си програма всеки ден на своята Facebook страница.

CrossFit 681

Целта на CrossFit 681, а и като цяло на кросфит общността, е да подкрепя активния и здравословен начин на живот.

Онлайн тренировките на CrossFit 681 са насочени предимно за клиентите им. Така те искат им помогнат да останат на пътя на проактивния човек и да не загубят това, което са извоювали заедно през годините до сега.

От спортния център обаче са се постарали онлайн тренировките им да са интересни и достъпни за всеки, без значение от опита или наличното оборудване. "Движим се, комуникираме, мотивираме се взаимно и най-важното, заедно сме в момент на социална изолация."

Онлайн тренировките на CrossFit 681 са всеки ден в 18:30 ч. във Facebook страницата им.

Pulse Fitness & SPA

Тук предлагат голямо разнообразие от занимания, от които може да се възползва всеки - без значение от възраст, години, опит и пол. На същия принцип са и онлайн тренировките им, предназначени както за фитнес ентусиастите, които в момента нямат къде да тренират, така и за начинаещите, които искат да се раздвижат в домашна обстановка.

"Желанието ни е да помогнем на хората да подобрят както настроението, така и имунитета и общото си здраве."

И тук, както и на останалите четири места, заниманията са водени само от сертифицирани специалисти.

От спортния център съветват трениращите, ако нямат гирички, да ползват пластмасови бутилки, които могат да напълнят с пясък или вода - според това колко тежки желаят да бъдат.

Тренировките се провеждат всеки делничен от 11 ч. и могат да бъдат открити във Facebook страницата им.

Fit Team Impact

Предвид факта, че огромна част от българите прекарват времето си затворени вкъщи, от Fit Team Impact се фокусират върху положителната страна на ситуацията - възможността да отделим време за нас самите. Затова и стартират инициативата GOFIT14.

"Идеята е за 14 дни да сме по активни, да се храним по здравословно и да се разведрим с лесни, интерактивни и забавни задачи."

Упражненията им са базирани на тренировки със собствено тегло и съпротивление, като са специално пригодени да бъдат "ниско рискови, но с голяма награда".

Онлайн тренировките на Fit Team Impact са във Facebook страницата им.

Коронавирусът, карантината и някои съвети как да се предпазим, за да не надебелеем

Как да не надебелеем по време на карантина

Една от лошите страни на това да сме у дома за толкова дълго време