Бананите са сред любимите ни плодове и често ги похапваме - най-вече между храненията, когато трябва да се справим с изненадващия глад. Чували сме, че са подходящи и преди тренировка, за да се заредим набързо с необходимата енергия. Но, оказва се, че след тренировка могат да ни бъдат още по-полезни.

Яйца, банани, сьомга - какво да ядем, за да трупаме мускули

Храните, които изграждат мускули

Не става само с тренировки

Бананите са лесен начин да си набавим въглехидрати след спортуване. Те съдържат и редица полезни хранителни вещества, от които се нуждаем, след като сме се поизпотили. При физическа активност тялото ни гори захари и ги превръща в енергия. И колкото повече тренираме, толкова повече продължава и този процес. 

Освен въглехидратите от консумираната храна, се изгаря и гликоген (натрупани въглехидрати) от черния дроб и мускулите. С този процес се поддържат нивата на кръвна захар и се осигурява енергия в мускулите. А след края на тренировката имаме нужда да презаредим поне част от изгубените запаси. 

Снимка 667888

Източник: iStock

Около 90% от въглехидратите, които консумираме веднага след тренировка, отиват именно за възстановяване на гликогена. Затова и храните със съдържание на прости въглехидрати са тези, които се препоръчват за консумация в рамките на два часа след като сме спортували. А това са преди всичко плодове и зеленчуци.

И така отново стигаме до любимите банани, с които бързо и лесно може да си набавим необходимите на тялото ни въглехидрати без много допълнителни и не толкова полезни екстри. В един банан се съдържат около 30 грама прости въглехидрати, което е голямо количество. А като бонус получаваме магнезий за мускулите и ставите, както и желязо, калций, мед, цинк и редица витамини.

Още повече ползи за организма ще си набавим, ако комбинираме банана след тренировка с някакъв източник на протеин. Така ще подпомогнем не само горенето на мазнини, но и трупането на мускули. Когато приемаме въглехидрати, тялото ни произвежда инсулин, който "отключва" клетките и позволява на полезните вещества от кръвообращението да достигнат до тях и да произведат енергия.

Снимка 667939

Източник: iStock

И докато комбинацията от захари и протеини не е подходяща след тренировка, то въглехидратите с протеини стимулират производството на инсулин и подпомагат възстановяването и растежа на мускулната маса. Затова препоръката е да си забъркаме протеинов шейк с банан.

А има и още една важна полза от плода, която също не е за подценяване. Той има противовъзпалителни свойства, които се дължат на антиоксидантите в състава му. Те се борят ефективно със свободните радикали в организма и предотвратяват увреждането на клетките. Според проведено преди години изследване, консумацията на банани помага на колоезадачи да се справят с болките и възпаленията след дълъг повече от 50 км преход, пояснява Eat This, Not That.

Най-доброто време, в което може да заредим тялото си с въглехидрати и протеини след тренировка, е в рамките на 45 минути. Тогава приемът им е най-ефективен, защото успяваме да задействаме режима за изграждане на мускули и възстановяване. Но е добре да внимаваме какво хапваме и в рамките на два часа след спортуване - а и като цяло през целия ден.

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има полза, то други може да навредят

Бананите обаче не са единственото, от което се нуждаем след тренировка. Напитките, които са специално създадени за тази цел, ни помагат да възстановим електролитния баланс в организма, който се нарушава от обилното потене. Също така те съдържат натрий, какъвто няма в този плод. Затова освен за въглехидрати и протеини, трябва дa помислим и за правилната рехидратация, която също е ключова за добрия ефект от физическата активност.