Колкото и странно да звучи, зад името на коктейла Salty Dog си има добро и любопитно обяснение.
Историята му обаче ни отвежда първо до създаването на предшественика му - Greyhound. Този коктейл датира поне от 1930 г., когато рецептата за него е публикувана в книгата Savoy Cocktail Book. Според описаните стъпки за приготвянето му се необходими единствено джин, грейпфрут и лед. Основата обаче, освен джин, може да бъде и водка, както всъщност се случва и с други класики като Gimlet и Martini.
Salty Dog всъщност се прави със същите съставки като Greyhound, но това, заради което добива съвсем различна идентичност, е един малък, но съществен детайл - добавянето на осоления ръб на чашата. Така, за да бъдат отличавани двете вариации, по-новата рецепта е достатъчно основание за различното име на коктейла - Salty Dog.
Източник: iStock
Счита се, че е създаден през 50-те години на миналия век (или двайсет години след Greyhound). Предполага се, че мъж на име Джордж Джесел е търсел начин да се намалят тръпчивите и горчиви нотки на грейпфрута. И явно го е открил при добавянето на сол по ръба на чашата. Този допълнителен щрих всъщност е популярен и е характерен и за други добре познати коктейли, като Paloma и Margarita.
Salty Dog обаче е също класически, лесен за приготвяне, с малко съставки и богат на цитрусов вкус и аромат. Ето и каква е точната му рецепта според Liquor.
Какво ни трябва
- 45 мл джин или водка
- 90 мл сок от грейпфрут, прясно изцеден
- сол и резен грейпфрут
Какво ги правим
Първо намокряме ръба на коктейлна чаша и го потапяме в едра сол, за да полепне. След това пълним чашата с лед, добавяме джина (или водката) и сока от грейпфрут и разбъркваме внимателно, за да се комбинират добре. Накрая гарнираме с резен грейпфрут.