Колкото и странно да звучи, зад името на коктейла Salty Dog си има добро и любопитно обяснение.

Коктейл Hugo Spritz - с ментов полъх от Северна Италия... и още нещо

Коктейл Hugo Spritz - с ментов полъх от Северна Италия... и още нещо

По-свежата алтернатива на Aperol Spritz и Campari Spritz

Историята му обаче ни отвежда първо до създаването на предшественика му - Greyhound. Този коктейл датира поне от 1930 г., когато рецептата за него е публикувана в книгата Savoy Cocktail Book. Според описаните стъпки за приготвянето му се необходими единствено джин, грейпфрут и лед. Основата обаче, освен джин, може да бъде и водка, както всъщност се случва и с други класики като Gimlet и Martini.

Salty Dog всъщност се прави със същите съставки като Greyhound, но това, заради което добива съвсем различна идентичност, е един малък, но съществен детайл - добавянето на осоления ръб на чашата. Така, за да бъдат отличавани двете вариации, по-новата рецепта е достатъчно основание за различното име на коктейла - Salty Dog.

Снимка 678948

Източник: iStock

Счита се, че е създаден през 50-те години на миналия век (или двайсет години след Greyhound). Предполага се, че мъж на име Джордж Джесел е търсел начин да се намалят тръпчивите и горчиви нотки на грейпфрута. И явно го е открил при добавянето на сол по ръба на чашата. Този допълнителен щрих всъщност е популярен и е характерен и за други добре познати коктейли, като Paloma и Margarita.

Salty Dog обаче е също класически, лесен за приготвяне, с малко съставки и богат на цитрусов вкус и аромат. Ето и каква е точната му рецепта според Liquor.

Какво ни трябва

  • 45 мл джин или водка
  • 90 мл сок от грейпфрут, прясно изцеден
  • сол и резен грейпфрут
Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

И какви коктейли пият българите

Какво ги правим

Първо намокряме ръба на коктейлна чаша и го потапяме в едра сол, за да полепне. След това пълним чашата с лед, добавяме джина (или водката) и сока от грейпфрут и разбъркваме внимателно, за да се комбинират добре. Накрая гарнираме с резен грейпфрут.