Куркумата е вкусна подправка, която често се добавя в много видове супи, месни ястия и дори някои напитки. Използва се от хилядолетия на места като Индия, Западна Африка и Ямайка. Тя е и основен елемент в алтернативната китайската медицина при борбата с възпаленията.

Пори на кожата, мента, куркума и доказаните ползи от тези билки според дерматолозите

2 билки за безупречна кожа

Верни помощници в отпушване на порите

Всички знаем колко е полезна куркумата за здравето с нейните противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и подпомагането на изгарянето на мазнини. Докато различни култури намират начини да се възползват от ползите за здравето на тази подправка от векове, куркумата навлиза в западните практики едва сравнително наскоро. И въпреки че куркумата и добавките с куркума са определяни "като безопасни", скорошен доклад твърди, че тази подправка може да има потенциално вредно въздействие върху здравето на черния дроб.

В изследване, публикувано в American Journal of Medicine през октомври 2022 г., изследователите оценяват връзката между приема на куркума и потенциала за увреждане на черния дроб при хора, включени в Мрежата на САЩ за предизвикано от лекарства чернодробно увреждане (DILIN).

Снимка 595209

Източник: iStock

Според проучването изследователите откриват общо 16 случая на чернодробни увреждания, свързани с куркума, сред пациентите, включени в програмата DILIN между 2011-2022 г. Съобщава се, че степента им варира от по-умерени до тежки, като има до пет хоспитализации и един случай на смърт, поради остро чернодробно увреждане.

Допълнителен химичен анализ потвърждава, че трима от тези пациенти са консумирали куркума заедно с черен пипер - съставка, която много експерти препоръчват да се приема с куркума, тъй като пиперът помага на тялото да усвоява жълтата подправка по-ефективно.

Вода, кефир, чай от куркума и напитките, които подсилват имунитета

Напитките, които подсилват имунитета

Вкусни и полезни

Изследванията обаче продължават, тъй като има нужда да се изяснят причините, поради които куркумата може да е катализаторът на подобни здравословни усложнения. Въпреки че констатациите от това проучване може да изглеждат маргинални, възможността подправката да води до увреждане на черния дроб, не е за пренебрегване. Това не е първото проучване, което свързва проблемите с черния дроб с консумацията на куркума, следователно потенциалните опасности си струва да бъдат взети под внимание, предупреждават от Eat This Not That.