Човешкият черен дроб остава млад, дори докато останалата част от тялото ни остарява, сочат данните от нови изследвания. Учените откриват, че органът е като на по-малко от три години, независимо от възрастта на човека.

Изследователите използват математическо моделиране и техника, наречена ретроспективно радиовъглеродно датиране на раждането. Тя определя възрастта на клетките на базата на нивата на въглеродния изотоп, които се повишават в атмосферата след ядрените тестове в средата на XX век. Така учените откриват, че възобновяването на черния дроб до голяма степен не се влияе, докато остаряваме.

Това възобновяване е ключово за основната функция на черния дроб, която е изчистването на токсичните вещества от тялото. Това изчистване на отпадъци оказва влияние върху органа, но той има уникална способност да се регенерира, след като бъде повреден.

"Без значение дали сте на 20 или на 84, вашият черен дроб остава средно малко под три години", казва молекулярният биолог Олаф Бергман от Дрезденския технологичен университет в Германия.

Снимка 596507

Източник: iStock

Екипът анализира постмортални и биопсични тъканни проби от повече от 50 индивида на възраст между 20 и 84 години. Те откриват, че нашата биология поддържа строг контрол върху масата на черния дроб през целия ни живот, чрез непрекъснатото заместване на чернодробните клетки.

Тъй като телата ни остаряват, те са по-малко способни да обновяват клетките и да поправят щетите ни в организма. Новото проучване показва, че това не се отнася за хепатоцитите, клетките в черния дроб. Докато предишни проучвания върху животни са дали противоречиви резултати, сега има много повече яснота.

Черен дроб, намаляване на мазнините и хранителният навик, който ни помага да го поддържаме в отлично здраве

От какво се нуждае черният ни дроб, за да е здрав

Хранителният навик, който спомага за намаляване на мазнините

Въпреки това, не всички чернодробни клетки са еднакви по отношение на това колко бързо се обновяват: малка част могат да живеят до 10 години, установяват изследователите. Вероятно има връзка с това колко комплекта хромозоми носят.

Повечето клетки в нашето тяло, освен половите клетки, носят две копия от целия ни геном. Чернодробните клетки са странно изключение, като част от клетките генерират още повече копия от цялата ни ДНК библиотека.

Снимка 596506

Източник: iStock

"Когато сравнихме типичните чернодробни клетки с клетките, по-богати на ДНК, открихме фундаментални разлики в тяхното обновяване", казва Бергман. "Типичните клетки се обновяват приблизително веднъж годишно, докато клетките, по-богати на ДНК, могат да пребивават в черния дроб до едно десетилетие."

Тъй като тази фракция постепенно се увеличава с възрастта, това може да е защитен механизъм, който ни предпазва от натрупване на вредни мутации. Учените искат да разберат дали има подобни механизми при хронично чернодробно заболяване, което в някои случаи прерасват в рак.

Куркума, черен дроб и нови изследвания, които доказват, вредите за здравето на тази подправка

Уврежда ли черния ни дроб куркумата

Тъмната страна на подправката

Това е важна нова представа за биологичните механизми, които са в основата на функционирането на черния дроб - и разбира се, колкото повече знаем за органите в тялото, толкова по-добре можем да разберем как да ги поддържаме здрави и как да ги лекуваме от болести, отбелязват от Science Alert.