Ужасени кучета и котки, натъпкани в ръждиви клетки. Прилепи и скорпиони, които се предлагат за продажба като "традиционна медицина". Зайци и патици, заклани, "обелени" и сложени едни до други на каменен под, покрит с кръв, мръсотия и животински останки.

Коронавирусът, автомобилът и как правилно да го почистваме

Как да дезинфекцираме автомобила си

COVID-19 ни дебне и там

Това са дълбоко тревожните сцени от този уикенд, когато Китай отпразнува своята "победа" над коронавируса. Страната отвори отново пазарите на месо от този тип, за които се твърди, че са поставили началото на заразата преди три месеца. И то без очевиден опит за повишаване на хигиенните стандарти, за да се предотврати бъдеща епидемия.

Освен предлагането на животни, не липсва и търсене от страна на хиляди клиенти, които се стичат на един от пазарите в Гуейлин, югозападен Китай, за да си купят топло кучешко и котешко месо, пише Daily Mail. И това не е единственото място, на което се продават животни при нулева хигиена. 

В страната има много подобни пазари, където не се взимат никакви хигиенни и предпазни мерки. Там се продават прилепи, скорпиони и гущери, като законни средства за лечение на често срещани заболявания.

Шокиращите сцени се появиха малко след като Китай най-накрая отмени затварянето им в цялата държава и насърчи хората да се върнат към нормалното ежедневие, за да засилят икономиката.

Както може да се предположи, новината за отварянето на подобни пазари, ядоса много хора по света, особено предвид предположенията на някои учени, че заразата е тръгнала именно от прилеп, предадена е на друго животно и след това на хора.

Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от прилеп, други - от броненосец. Едно е ясно: Китай (и не само) най-после трябва да забрани търговията с диви животни. В противен случай скоро ще преживеем нова пандемия. А все още не сме се справили с тази.

Панголини, коронавирусът, Китай, Виетнам и как болестта се е пренесла от прилепите на хората

Това ли е виновникът за коронавируса

Ново предположение от китайски учени