Алтернативите на животинското прясно мляко, каквито са овесеното, соевото, кокосовото и бадемовото, вече са достатъчно популярни и у нас, за да са и лесно достъпни. Освен че винаги могат да бъдат намерени по рафтовете в супермаркетите, растителните млека вече се предлагат като добавка към кафето в почти всяко заведение.

Соево, бадемово, кокосово - кое е подходящото алтернативно мляко за нас

Растителните млека и кое да изберем

Соево, бадемово, кокосово и още алтернативи

И докато за мнозина овесеното мляко е фаворитът сред останалите растителни видове, се оказва, че то е най-малко препоръчваното от здравните експерти като заместител на животинското.

Това е така основно заради високото съдържание на захар в него, което съответно може да повиши нивото на кръвната ни захар. В чаша неподсладено овесено мляко има 7.01 грама захар, което е повече в сравнение с количеството както в бадемовото, така и в кокосовото.

Снимка 649420

Източник: iStock

Според диетолозите и лекарите не само диабетиците трябва да следят нивата си на кръвната захар. Здравните експерти препоръчват хората в добро здраве също да внимават за приема на захар, като предупреждават, че небалансираното ниво на кръвната захар може да доведе до повишен апетит, липса на енергия, умора, поява на акне и влошен сън, пише Glamour.

Снимка 649419

Източник: iStock

Популярната френска биохимичка Джеси Инчауспе, която е и автор на нашумялата книга "Глюкозната революция" уточнява малко повече.

"Когато искаме да знаем дали дадена храна ще увеличи глюкозата ни, ние не разглеждаме само съдържанието на захар, но и съдържанието на нишесте, което също се превръща в глюкоза, докато се усвоява. Съдържанието на мазнини и протеини също е важно да се вземат предвид, тъй като намаляват скока."

Според французойката е препоръчително да избягваме овесеното мляко. Много по-добре за здравето ни било да консумираме някой от другите видове растителни млека или дори животинското.

Меласа вместо захар - какви са предимствата на естествения подсладител

Меласа вместо захар - какви са ползите

Сладко и поне малко полезно

"Кравето мляко съдържа основно протеини и мазнини. Ядковото мляко пък е с много ниско съдържание на нишесте, което го прави по-добър вариант за балансирането на глюкозата", допълва Джеси Инчауспе.