Ръчният миксер за мляко може и да не е сред задължителните уреди, които откриваме във всяка кухня, но пък със сигурност е един от най-удобните. Просто защото с негова помощ разпенваме млякото за любимото си капучино, лате или фрапе, буквално за секунди и по най-лесния начин.

6 неща, за които да не използваме алуминиево фолио

6 неща, за които да не използваме алуминиево фолио

За да предотвратим потенциално рискови ситуации

Освен че е особено удобен за употреба обаче, ръчният миксер за мляко се оказва и доста практична джаджа. И противно на разбирането на мнозина, може да влезе в употреба и за редица други неща, освен разпенването на мляко. Ето седем такива примера.

За дресинг за салата с перфектна текстура

Наясно сме, че някои често използвани съставки за салатен дресинг не се смесват добре. Например олиото и оцетът.

Снимка 720320

Източник: iStock

Но дори и ако залагаме на други овкусители за салатата си, ще постигнем далеч по-приятна консистенция, ако предварително ги обработим с ръчния миксер за мляко.

За напитки с матча

Традиционният метод повелява разбиването на прахообразната матча да става със специално създадена за тази цел бамбукова бъркалка, наречена часен. Но в случай че не разполагаме с такава, ръчният миксер за мляко също върши работа.

Снимка 720319

Източник: iStock

Просто смесваме мачта на прах с гореща вода и разбиваме. След това добавяме още вода и мляко по желание, за да направим матча лате. Аналогично, този метод работи и с други видове прахообразен чай, а също и с какао.

За смесване на добавки

Хората, които приемат добавки, като например протеин на прах, колаген или електролити, често ги добавят към напитките си. Но ако не се смесят добре, може да останат бучки, които далеч не са приятни при пиене.

Снимка 720318

Източник: iStock

За да направим сместа максимално еднородна, а консистенцията възможно най-приятна, отново може да разчитаме на ръчния миксер за мляко.

За бъркани яйца

С помощта на ръчния миксер за мляко може да приготвим също и бъркани яйца. Той помага жълтъците и белтъците да се смесят по-добре.

Снимка 720317

Източник: iStock

В купа чукваме няколко яйца и добавяме малко мляко, сметана или вода, за повече пухкавост, и след това разпенваме. След това изсипваме сместа в тиган и готвим както обикновено.

За домашно приготвени ядкови млека с идеална текстура

Ако сами си приготвяме ядкови млека у дома, вероятно забелязваме, че след ден-два водата се отделя отгоре. Това се получава, защото не използваме химически сгъстители.

Снимка 720316

Източник: iStock

Добрата новина е, че може да върнем перфектната текстура на ядковото ни мляко само с няколко бързи разбивания с ръчния ни миксер за мляко.

За тахани с идеална текстура

Подобно на ядковото мляко, консистенцията на таханите също може да се промени с времето. При тях мазнината се отделя най-отгоре, но това е също лесно поправимо с ръчния миксер за мляко.

Снимка 720315

Източник: iStock

За целта изсипваме тахана в голяма купа или дълбока чаша, преди внимателно да приложим в действие ръчния миксер. Методът работи, но е добре да внимаваме за пръски.

6 неща, които да не държим на кухненския плот

6 неща, които да не държим на кухненския плот

Минималистичен подход и в подредбата на кухнята

За топинг за коктейли

В случай че обичаме да експериментираме с коктейли, ръчният миксер за мляко може да се окаже полезна джаджа.

Снимка 720314

Източник: iStock

С негова помощ можем да разбием белтък или аквафаба (водата от консервиран нахут), за да направим пяна, с която да гарнираме коктейла. Накрая, за още по-изискан вид на напитката, може да завършим с дехидратирани плодове, пише Real Simple.