Независимо дали сме фенове на ниските температури, със сигурност свързваме зимата с уюта на дома, както и с някои храни, които са силно застъпени в менюто ни през студените месеци. А още по-хубавото е, че са и полезни.
Да, говорим както за киселото зеле, така и за всички видове туршии - сурови, парени, царски и какви ли още не. В тях най-често присъстват няколко вида зеленчуци - морков, зеле, карфиол, корнишони, зелени домати. Но всъщност може да си направим ферментирали зеленчуци в буркан с каквито съставки пожелаем - бързо, лесно и вкусно.
Те са страхотна идея не само за студените месеци, а за всеки ден от годината, защото именно с процеса на ферментация зеленчуците придобиват още повече ползи, които е трудно да си набавим по какъвто и да било друг начин.
Източник: iStock
Богати на пробиотици, те се грижат за чревната флора, подсигурявайки й разнообразие от полезни бактерии. А тя, както добре знаем, е важна за здравето на целия организъм, за психиката и за имунитета ни. Затова се захващаме още днес.
Какво ни трябва:
Тук точна рецепта е трудно да изведем, защото съставките зависят най-вече от личните ни предпочитания и от това кои са любимите ни зеленчуци. Всички те, когато преминат през процеса на ферментация, увеличават значително ползите от витамините и минералите в състава си, както и степента си на усвояване.
Източник: iStock
Като цяло е добре да заложим предимно на хрупкави зеленчуци. Освен бяло зеле, може да изберем и червено. Морковите и карфиолът са ясни, но към тях може да добавим и броколи. Цвеклото - бяло или червено, както и целината, също са подходящи за ферментация.
Може да си оставим и малко място за няколко репички, лук, чесън, а защо не и някоя люта чушка. Краставиците, не само корнишоните, а дори и зеленият фасул, също отиват в цветния буркан, пише Revolution Fermentation.
Какво ги правим:
Разбира се, първата и най-важна стъпка е да подберем качествени, здрави и свежи зеленчуци, да ги измием и да ги нарежем така, че да са ни удобни за бърза и директна консумация.
Източник: iStock
След това приготвяме саламурата като за целта смесваме сол и вода. Добре е да използваме морска сол, а водата да бъде дестилирана, изворна или преварена. Слагаме зеленчуците в буркана, заливаме със солената вода и затваряме плътно.
Остава ни само да изчакаме 2-3 дни за случване на магията, извинете, ферментацията. Признаци, че тя е на лице, са балончетата в горния край на буркана, както и, разбира се, промяната във вкуса на зеленчуците. След това съхраняваме цветната туршия в хладилник.