Ако погледнем в социалната мрежа TikTok може да се натъкнем на какво ли не. Включително и на една от поселдните тенденции в областта на красотата, наречена бирен тен". За съвсем кратко време тагът "beertan" е събира над 200 хил. гледания.

Защо слънчевият тен се появява часове след излагането на слънце

Защо слънчевият тен се появява часове след излагането на слънце

И е не по-малко опасен от слънчевото изгаряне

Както подсказва фразата, биреният тен означава буквално нанасяне на бира върху кожата по време на излагане на слънчевите лъчи, с цел да се ускори процесът на придобиване на тен.

Някои почитатели на метода, споделят в социалните медии, че използват бира, успоредно със слънцезащитен крем, докато други изобщо пропускат грижата за кожата и просто втриват питието в тялото си. Т.е. бирата се използва като алтернатива на традиционните средства за тен, за да се постигне "целунат от слънцето" блясък.

Снимка 629348

Източник: iStock

Поддръжниците на тази тенденция твърдят, че захарите и киселините в бирата могат да помогнат за потъмняване на кожата и потенциално да осигурят допълнителни ползи поради наличието на антиоксиданти и витамини в някои видове бира.

Важно е обаче да се отбележи, че няма никакви научни доказателства, които да потвърждават ефективността или безопасността на използването на бирата за добиване на тен.

Дори обратното - специалисти твърдят, че съществуват потенциални сериозни опасения, свързани със слънчевата безопасност. Този метод не осигурява никаква защита срещу вредното въздействие на ултравиолетовата (UV) радиация от слънцето, която е известен канцероген и има основен принос за увреждането на кожата.

Снимка 629347

Източник: iStock

А защитата на кожата от слънцето е жизненоважна - за всички типове и тонове кожа. Дори тези, които не смятат, че имат склонност към изгаряне, трябва да се предпазват от слънцето. Още повече, че тенът не е признак на здрава кожа, а индикация за увреждане.

И все пак, ако бирата е с нас на плажа, то много по-удачно е да ѝ се наслаждаваме, пиейки я, отколкото да я изливаме върху себе си. За предпочитане под хубав сенчест чадър.

Коя е най-полезната бира

Коя е най-полезната бира

Експертите са категорични

И най-безопасният и ефективен начин да постигнем "целунат от слънцето блясък" е като използваме слънцезащитни продукти или спрей за тен, които са специално разработени за тази цел и са преминали през строги тестове, за да се гарантира тяхната безопасност и ефективност. Винаги трябва да даваме приоритет на здравето и благосъстоянието на кожата си, когато обмисляме каквато и да е тенденция в областта на красотата.