Лятото е все по-близо и с първите слънчеви лъчи, които ни карат да захвърлим тежките дрехи, трябва да се замислим за подходяща слънцезащита. Високият фактор невинаги е толкова решаващ, колкото постоянството и правилното нанасяне на продуктите.

Кремовете и спрейовете със SPF често са обект на подозрения дали всъщност имат ефекта, с който се рекламират. А ако той е факт, изниква и въпросът дали слънцезащитата не ни вреди, докато ни предпазва, спирайки положителното влияние на слънцето върху тялото.

Снимка 422376

Източник: iStock

Дефицитът на витамин D е все по-разпространен, а причината е най-вече, че прекарваме голяма част от времето си на закрито и достъпът ни до пряка слънчева светлина е ограничен. А когато сме навън, старателно полагаме слънцезащитен продукт, защото знаем, че така е правилно.

Според последни изследвания на учени, продуктите със SPF фактор не спират производството на витамин D в организма. Веществото, което е от съществено значение за здравето на костите, се генерира като реакция от ултравиолетовите лъчи на слънцето. 

Снимка 422349

Източник: iStock

Междувременно, същите тези лъчи вредят на кожата ни и водят до онкологични заболявания, които са все по-често срещани в световен мащаб. И така стигаме до дилемата как да се защитим от този риск и междувременно да си набавим така необходимият витамин D.

След тест, в който се включват десетки доброволци, учените стигат до извода, че правилното нанасяне на достатъчно дебел слой слънцезащитен крем със SPF 15 предпазва от изгаряния и не спира производството на витамин D, пише Daily Mail.

Защо слънцезащитният крем е неефективен

Защо слънцезащитният крем е неефективен

Няколко грешки, които допускаме

За кремовете с фактор 50 обаче учените не се ангажират със същия извод. Важното е да открием своята златна среда, да нанасяме достатъчно слънцезащитен продукт и на правилните интервали, а ако не сме непрекъснато изложени на слънце, по-добре за заложим на по-нисък SPF, за да си осигурим и необходимата доза витамин D.