С някои продукти е добре да се запасяваме, но с други експертите съветват никога да не експериментираме. Или по-точно - да спазваме стриктно срока на годност, особено ако е от по-кратките.

Слънцезащитният крем, производството на витамин D и спират ли го продуктите със SPF

Спира ли слънцезащитният крем производството на витамин D

Как да извлечем само ползи

Сред всички козметични продукти за кожата слънцезащитният може би е най-важният. Както и най-опасният, впрочем.

Защото един такъв с изтекъл срок на годност или развален може да причини сериозни увреждания. Едно от тях е ракът на кожата, а то е сред най-често диагностицираните онкологични заболявания в цял свят.

Снимка 537118

Източник: iStock

Ето защо е важно да сме наясно не само как да съхраняваме продуктите с SPF фактор, но и как да познаем, че вече не са ефикасни и е време да ги изхвърлим с лека ръка в кофата с отпадъци.

"Ако слънцезащитният крем има изрично обозначен срок на годност на опаковката, не забравяйте да го използвате преди тази дата", казва дерматологът Брук Джефи.

А в случай че такъв липсва, същият специалист съветва да приемем, че той спира да действа три години, след като сме го купили. Стига да се съхранява на стайна температура.

При всички положения е добре да държим слънцезащитните кремове или спрейове на хладно, сухо и тъмно място, включително и когато сме на плажа.

Снимка 537117

Източник: iStock

В случай че забележим промени в текстурата или в цвета им, като по-воднисто съдържание и потъмняване, това са знаци за окисляване и означава, че е време да си купим нови.

Палау, кораловите рифове, екосистемата и забраната на слънцезащитни кремове

Държавата, която забрани слънцезащитните кремове

Какво предприе тихоокеанската държава

Защото печелившата формула, която ни предпазва от вредните UV лъчи, вече е нарушена. И ние не можем да нанесем онзи плътен слой от продукта, който ни защитава, напомнят от Real Simple.