Наскоро експертите и специалистите по хранене, посочиха коя е най-вредната бира за човешкия организъм. За съжаление, оказва се, че има такава. И това е плодовата бира, цитрусовата и тази, комбинирана с лимонада. А причината да не е препоръчителна за консумация е високото количество захар, което съдържа.

Коя е най-вредната бира

Коя е най-вредната бира

Лека, лятна, свежа... но далеч от нея

И традиционно бирата се ползва не особено добра слава сред хората, грижещи се за здравето. А това понякога пречи на човек да се отпусне и да се повесели в добра компания, с чаша разхлаждащо пиво в ръка.

Но, оказва се, че нещата не са толкова крайни. От Eat This, Not That се допитват до диетолози, които дават своето мнение относно бирата и коя може да се определи като най-полезна.

Снимка 628727

Източник: iStock

Според общоприетото мнение бирата води до увеличаване на тегло. Схващане, което не е погрешно.

Алкохолът се счита за макронутриент, както протеините, мазнините и въглехидратите, защото технически е източник на калории. Докато протеините и въглехидратите осигуряват 4 калории на грам, а мазнините - 9, алкохолът носи на организма 7 калории.

Но истинският проблем с алкохола се крие другаде. Той увеличава килограмите поради начина, по който се метаболизира. Тялото метаболизира алкохола първо за енергия, което води до натрупване на калории от други източници под формата на мазнини. Наддаване на тегло обикновено се дължи на лошия избор на храна, докато се пие алкохол.

Снимка 628728

Източник: iStock

Освен увеличаване на теглото, бирата има отношение и към здравето на червата. Глутенът и други алергени като пшеницата са често срещани в напитката. А това може да е проблем за всеки, който е склонен към възпаления или е чувствителен към глутен.

И въпреки всичко, оказва се, че има един вид бира, който, може да се консумира с "чиста съвест". И това е светлата бира. Колкото по-лека е бирата, толкова по-добре, категорични са диетолозите.

Светлото пиво е най-чистата форма на напитката. И има много по-малко калории.

Популярните видове бира и количеството калории,  които съдържа всеки от тях

Кои са най-нискокалоричните видове бира

Има и такива

За предпочитане са и бирите без алергени. Много производители започнаха да се съобразяват с потребителите със специфични нужди и създават дори напитки без глутен, базирани на зърнени култури като ориз, просо, царевица, киноа. Тези варианти обикновено са с малко по-висока цена, но си заслужават.