Малко неща могат да се сравнят с неустоимия аромат и вкус на топъл хляб, току-що изваден от фурната. За съжаление обаче още само след ден-два той вече започва да изсъхва и да губи вкусовите си качества. И въпреки това, дори и тогава не бива да бързаме да го изхвърлим в коша. Вместо това можем да го оползотворим по друг начин в кухнята.

Хляб с тиквички - бърз и лесен вариант за сладкиш

Хляб с тиквички - бърз и лесен вариант за сладкиш

С един от най-популярните зеленчуци на лятото

Старият хляб всъщност може да ни влезе в чудесна употреба, когато приготвяме супа. Той е особено практична съставка за сгъстяването ѝ, а начините, по които можем да го направим, са различни.

Единият метод е като смелим поизсъхналия хляб на много ситни трохи, така че да направим галета. След това го добавяме в тенджерата и разбъркваме.

В случай че пък сме решили да приготвим крем супа, може да заложим на другия начин. За него е нужно просто да сложим нарязания на кубчета стар хляб директно в съда, в който готвим супата, и да ги оставим да се накиснат в бульона за известно време. След като хлябът е омекнал, така че да започне да се разпада, идва ред да пасираме цялата супа.

Снимка 520567

Източник: iStock

Всъщност, хлябът изобщо не е нетипична за супите съставка. Освен крутоните, които обикновено придружават крем супите, той се използва конкретно за сгъстяване на различни традиционни супи.

Риболита например е италианска супа, която се получава гъста и засищаща благодарение именно на добавените парчета стар хляб. Той е основната сгъстяваща съставка и в гаспачото, за което обикновено се накисва във вода и отцежда, преди да се пасира със зеленчуците.

Как да превърнем стария хляб в разкошен десерт

Как да превърнем стария хляб в разкошен десерт

Традиционна рецепта за бърз и лесен десерт

Разбира се, старият хляб може да се използва за сгъстяване на всякакви супи, стига да не е мухлясал. А други продукти, които можем да оползотворим, за да направим супата по-гъста и засищаща, са също стар картоф, вече сготвен ориз, както дори и овесени ядки, пише Tasting Table.