Вчера, 18 юни, Португалия успя да преодолее гол пасив и да обърне резултата срещу Чехия така, че в крайна сметка да се поздрави с победата.

Най-високоплатените спортисти в света - кой застана между Роналдо и Меси

Най-високоплатените спортисти в света - кой застана между Роналдо и Меси

Не всичко е футбол и басктебол

Успешният старт на Евро 2024 за португалците със сигурност е добре дошъл за феновете им, а и за Кристиано Роналдо, който знаем, че винаги се стреми към победата.

С участието си в първия мач на Португалия на Европейското първенство по футбол, което се провежда в Германия, Роналдо записа и своеобразен рекорд.

Снимка 670247

Източник: GettyImages

Кристиано Роналдо се превърна в първия и единствен до момента футболист, който участва на цели шест Европейски първенства, пише CNN. 39-годишният португалец направи дебюта си през 2004 г., когато в крайна сметка Португалия загуби на финала срещу Гърция в един паметен за южната ни съседка мач.

12 години години по-късно Кристиано Роналдо успя да помогне на отбора да спечели Евро 2016, макар да напусна терена във финала още през първото полувреме заради контузия. Именно това си остава и най-голямото отличие, което футболистът е печелил на международно ниво.

Рекордът, който Ламин Ямал записа на Евро 2024

Рекордът, който едно 16-годишно момче записа на Евро 2024

Светло бъдеще чака Ламин Ямал

След него по брой Европейски първенства, на които са участвали, са Пепе и Лука Модрич, които са играли на пет издания на турнира. Предвид факта, че първият е на 41 години, а вторият на 38 едва ли някои от тях ще може да подобри постижението на Роналдо.

Снимка 670248

Източник: GettyImages

Има обаче още три рекорда, които португалецът може да подобри на Евро 2024. Той може да се превърне в най-възрастният играч, отбелязвал гол в турнира, ако вкара попадение в оставащите мачове, разбира се. Към момента този рекорд се държи от Ивица Вастич, който вкара на Евро 2008, когато бе на 38 години и 257 дни.

Ако Португалия достигне финала на Евро 2024 и Кристиано Роналдо отбележи гол в него, той ще се превърне в най-възрастният играч, вкарвал на финал на Европейско първенство. Тази титла до момента се държи от Леонардо Бонучи, който бе на 34 години и 71 дни, когато вкара на финала на Евро 2020.

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Картинката не е розова

Ако Роналдо и родината му се класират за финала, то той може да се превърне и в най-възрастният играч, играл на финал на Европейско първенство. Този рекорд към момента принадлежи на Йенс Леман, който на Евро 2008 застана на вратата на Германия, когато бе на 38 години и 232 дни.