Повечето хора биха сметнали бягането на маратон за върха на фитнеса - но не и Ръс Кук, на когото очевидно не му е достатъчен обикновен маратон. Преди броени дни британецът завършва пробег от над 16 000 км по цялата дължина на Африка.

Докато Кук казва пред репортери, че е "малко уморен" и има нужда от ягодово дайкири, след като приключва своята одисея, учените, които разговарят с Guardian, предполагат, че пътят към възстановяването му може да е по-труден, отколкото той очаква.

Ще има някои положителни въздействия върху здравето му, като повишена кардиореспираторна годност, по-ефективно доставяне на кислород до мускулите и по-добра енергийна ефективност.

Но д-р Дан Гордън, доцент по физиология на кардиореспираторните упражнения в университета Anglia Ruskin, предупреждава, че Кук също може да очаква "разширена версия" на това, което обичайните маратонци изпитват до 120 часа след състезанието: изключителна умора, мускулни болки, болки в ставите и потенциал кожни рани от изпотяване и триене на дрехите.

Луис Бъчър - жената, която тича без горнище всеки ден

Тя е майка на две деца и тича топлес всеки ден

Каква е причината да го прави

След като тръгва от Южна Африка преди малко по-малко от година, Ръс Кук най-накрая достига тунизийското крайбрежие в неделя, 7 април. Спортистът, който нарича себе си Hardest Geezer, се бори с наранявания и болести, изправя се пред логистични кошмари и преодолява изгубването си в джунглата, за да завърши мисията си да пробяга цялата дължина на Африка - нещо, което никой към този момент не е постигал.

Подкрепен от лоялен екип по време на бягането, Кук трупа огромно количество последователи в социалните мрежи и събира над 965 хиляди долара за редица благотворителни организации. Малък екип от редактори пък спомага за документирането на неговото пътуване в YouTube, като каналът може да се похвали с над 187 хиляди абонати.

София Гомес - колумбийката фрийдайвър, която знае как се тича под вода

Момичето, което знае как се тича под вода

Забележителните постижения на София Гомес

Говорейки пред CNN Sport в самото начало на мисията си, която стартира на 22 април 2023 г., Кук не крие, че е обезпокоен от това, което му предстои, но обещава да се справя с всеки ден, който идва. Всъщност трудно нещо би могло да го подготви за това, което предстои.

Кук и неговият екип преодоляват множество предизвикателства, които рискуват да застрашат мисията, включително да бъдат ограбени с оръжие и да се изгубят в тропическите гори.

В даден момент Ръс загубва екипа си и се озовава в някакво село, в което местният лидер му поисква пари. Заобиколен от мъже, въоръжени с мачете, Ръс изпразва пред тях чантата си, за да им покаже, че не носи пари, а има само неизядени бисквити, след което успява да избяга и няколко часа се лута в джунглата в опит местните да загубят следите му. "Опитах се да се държа настрани от всички пътеки, докато се отдалеча достатъчно", разказва той.

Той също така се сблъска с дипломатическа безизходица, когато наближи края на своя опит, като в крайна сметка получава визите, които му позволяват да премине в Алжир от Мавритания.

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

Но това не е всичко - в Конго Ръс бива отвлечен от двама мъже на мотоциклет. След няколко часа бясно каране те го отвеждат в село и го затварят в колиба. По думите му групата мъже започнали да спорят какво да правят с него. В крайна сметка той успява да се споразумее с тях, а екипът му организира спасяването му.

"Когато остарея, седя в люлеещия се стол, с 18 внуци, които тичат наоколо, ще имам няколко истории за разказване. Така, че това е повече от добре", казва той преди CNN.