София Гомес Урибе е фрийдайвър от Колумбия. Научава се да плува от много малка, започва да се състезава още от 10-годишна възраст и става първият за страната си световен шампион по свободно гмуркане. През 2014 г. влиза и в Книгата на рекордите на Гинес с постижение по динамична апнея от 195.76 метра в Мексико.

Кара Скрубис - момичето с ампутиран крак, което преподава балет

Момичето с ампутиран крак, което преподава балет

За силния дух няма невъзможни неща

През 2017 г. тя подобрява световния рекорд на CMAS World Underwater Federation - Constant Weight Bi-Fins за свободно гмуркане на Аленка Артник от 82 метра, след като се спуска на 83.1 метра за време от 2 минути и 43 секунди. Два дни по-късно чупи собствения си световен рекорд, като се гмурка на 84 метра.

"Има момент, в който дробовете ви се компресират. Има толкова много вода отгоре ви, че просто потъвате. Гравитацията ви дърпа надолу. Не е нужно да се движите, просто оставяте водата да ви поеме. Не е нужно да правите нищо, просто да се отпуснете. Това е любимата ми част от свободното гмуркане - тогава съм най-щастлива."

С два световни рекорда на нейно име и множество национални и континентални рекорди както в басейн, така и на дълбочина, София е силен фрийдайвър във всички дисциплини. В допълнение към това, София е строителен инженер, работи и като модел и има над 407 хиляди последователи в социалните мрежи, където често радва феновете си със съдържанието, което качва.

Изключително атрактивни са тренировките ѝ под вода, в които можем да я видим как тича по стръмен склон до повърхността, докато държи в ръце огромен камък. В друго видео пък застава в нисък старт и бяга върху огромен скален ръб, а малко след това изчезва в бездната.

Трябва да се признае, че освен чудесната "хореография", София полага и големи усилия - всички знаем колко трудни са опитите да се ходи във водата, а какво остава за бягане на дъното, докато задържаме дъха си.

Елена Димитрова - българката, която е сред най-популярните кайтсърфистки в света

Българката, която е сред най-популярните кайтбордистки в света

Елена Димитрова за най-големите ѝ постижения в кайтсърфа, за любимите дестинации и за живота в Занзибар

За почти осем години София поставя шест национални рекорда в три дисциплини за свободно гмуркане, а сега преподава в собственото си училище Blue Element, където учи хората на този спорт.