"Здраво гърло дай, да крещим от болка. И здраво сърце, да се свива от мъка. И здрави очи, да гледат право във ада. И здрави зъби, да има какво да изпада", пееше Лили Гелева на сцената на Театър 199 в представлението "Старицата от Калкута".

Снежина Петрова се впуска в „Засекретено изследване” на нашето объркано и хаотично време

Снежина Петрова се впуска в „Засекретено изследване” на нашето объркано и хаотично време

Нова премиера в Театър 199

Една от най-добрите постановки, поставяни у нас, по текстове на майстора на сатирата и черния хумор Ханох Левин, за съжаление вече не се играе, но пък затова точно тези реплики ще чуем отново на сцена, благодарение на нова адаптация, осъществена от продуцентска къща "Гръм и Тряс" в независимото пространство за култура Yalta Art Room.

Само няколко дни след премиерата на друга от пиесите на Ханох Левин - "Всеки иска да живее" в Сатиричния театър, можем да видим и следващата нова постановка по скечове на автора.

Снимка 663047

Източник: Yalta Art Room / плакат Радомир Тинков

Тя носи провокативното заглавие "П.О.Р.Н.О.". Абревиатурата всъщност означава "Публична организация за разтуха на обществото" и ни подсказва, че можем да очакваме точно това - провокации и забавление, облечени в характерния за Ханох Левин черен хумор.

Неговите текстове звучат като предизвикателство за общоприетите морални норми и темите за непостижимото щастие, както и неизбежността на смъртта. Представлението "П.О.Р.Н.О." осмива болестите на съвременното общество. А с тях се сблъскваме ежедневно - липсата на емпатия, желанието за власт и надмощие, влиянието на медиите върху общественото мнение, себелюбието, жаждата за отмъщение, вещоманията, острата хипохондрия и страховете от преждевременна смърт.

Режисьорът Веселин Петров

Източник: Yalta Art Room

Режисьорът Веселин Петров

С поставянето на постановката се захваща режисьорът Веселин Петров, познат ни с работата си по от сериалите "Клетката" и "Есента на демона". Композитор на музиката и звуковата среда е Мартин Каров, а Ирена Дойчева е сценограф и костюмограф. Участват актьорите Боян Петров, Василена Кънева, Майа Тинкова и Йордан Върбанов. Преводът от иврит е на Жозеф Бенатов.

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са комично-трагичното „Семейство Едисън от 2-ро авеню“

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са комично-трагичното „Семейство Едисън от 2-ро авеню“

Премиера в обновения Театър “Азарян”

Премиерата на "П.О.Р.Н.О." е на 30 април от 19:30 ч. в Yalta Art Room. Следващата дата на представлението е 9 май, а цялата информация за него е тук.