Околосветското пътешествие е голямата мечта за мнозина, но тя често се оказва трудна за изпълнение и изискваща сериозни финанси. Други пък я приемат просто като едно предизвикателство за волята и умениятаq и тръгват да обикалят без особена подготовка и план. Пътуват с колело, с мотор, само със самолет, без самолет... А най-големите ентусиасти разчитат предимно на краката си.

Райнхолд Меснер - германският алпинист, покорил 14-те най-високи върха в света

Райнхолд Меснер - живата легенда на алпинизма

Историята на германеца, покорил 14-те най-високи върха в света

През февруари 2023 г. Александър Кембъл си взема довиждане със своите приятели и роднини и тръгва от Сидни да обикаля света пеша. Със сигурност мнозина тогава са го смятали за напълно луд, но сега, година по-късно, той може да се похвали, че е изминал над 10 хиляди километра пеша по земното кълбо.

Голямата му цел е да извърви общо 40 хиляди километра и да посети 30 държави на четири континента в рамките на четири години само с една раница на гърба си. Идеята узрява дълго време, в което той разглежда различни карти и чертае евентуални маршрути. Но окончателното решение да се впусне в това приключение взима на по бира със свой близък приятел. 

Началната му точка е Операта в Сидни. Първите шест месеца обикаля из Австралия като ходи по 50 километра на ден, независимо колко тежки са условията, колко е топло и това, че с дни може да не срещне жив човек по пътя си.

След това се качва на кораб за Индонезия, където посещава много популярни и не толкова острови. Следват Сингапур, Малайзия и Тайланд. Кембъл избягва да се качва на самолет винаги, когато е възможно, но му се налага, за да прелети от Тайланд до Бангладеш. Транспортът и нощувките си финансира със собствени средства, както и с дарения.

Преживяванията си 27-годишният австралиец споделя в социалните мрежи като в Instagram вече има над 194 хиляди последователи. Последно той се похвали, че изследва Индия.

От публикациите му също така разбираме, че вече е унищожил шест чифта обувки с безкрайното ходене. А на повечето места, на които попада, среща безкрайно мили и отзивчиви хора с желание да му помогнат с каквото могат, да го почерпят с храна и напитки, или да му осигурят подслон за нощта. Някои дори го канят на сватбата си, без да го познават. И така той трупа незабравими спомени за цял живот.

Кембъл определя Индонезия като страната, която най-силно го е впечатлила, особено със своите 17 хиляди острова. Там хората са много приятелски настроени, а храната е "страхотна", допълва още той. Най-изненадан пък е останал от Бангладеш. Не е имал особени очаквания, защото страната не е от най-посещаваните туристически дестинации, но е останал приятно очарован.

Е, невинаги всичко върви по мед и масло и австралиецът попада в не една и две опасни ситуации, като да си налива питейна вода от места, обитавани от алигатори. Среща отблизо змии, скорпиони, вълци и още много други животни, които могат да са заплаха за него, пише Daily Mail.

 Луиза Ю - 79-годишната филипинка, посетила всички държави в света

Последна спирка Сърбия - 79-годишната филипинка, посетила всички държави в света

Когато има желание, има и начини

Въпреки че го чака още много път, Александър Кембъл е категоричен, че няма да се отказва и ще завърши целта си. Защото това пътуване е най-вече предизвикателство към самия него и го приема като начин, по който израства като личност, благодарение на всички преживявания и опит, който трупа, обикаляйки света. А единственото, което му липсва, докато го прави, са неговите близки и приятели.