Пролетта вече е тук и я усещаме все по-осезаемо. А с настъпването ѝ обикновено се засилва и желанието ни за освежаване не само на гардероба, но и на прическата. Започваме да си мислим как да се подстрижем или пък с какъв цвят да експериментираме този път.

7 цвята за коса, актуални тази пролет

7 цвята за коса, актуални тази пролет

Когато по-малкото е повече

Дори и да сме сред смелчаците в трансформациите с визията си обаче, е добре за знаем, че има неща, които е по-добре да не причиняваме на косата си, ако искаме да я запазим здрава и жизнена. Кои са те - споделя дерматоложката Радж Арора, която често дава полезни съвети на последователите си в TikTok.

В едно от последните си видеа тя издава, че първото нещо, което никога не би направила с косата си, е да я изруси или да си направи балеаж. "Това може да причини накъсване на косата и също може да я направи наистина суха", обяснява дерматоложката. Тя допълва също, че след тези процедури косата се възстановява трудно, заради изсушаването ѝ и загубата на повече косми.

Снимка 663076

Източник: iStock

Второто нещо, което д-р Радж не препоръчва, е удължаване на косата. Самата тя споделя от опит , че след като е премахнала допълнителните кичури, е забелязала косата си изтънена и оредяла.

"Получава се заради издърпването на скалпа, което води до накъсване и загубата на коса, чието израстване отново може да се окаже трудно", допълва тя.

Снимка 663075

Източник: iStock

Третият съвет на дерматоложката е да избягваме стегнати прически, включително и връзването на косата на конска опашка. По думите ѝ това също причинява накъсване и е най-добре да прибягваме до ластик за коса не по-често от веднъж на две седмици.

"Стегнатите конски опашки, сплитането на косата и издърпането ѝ назад могат да причинят тракционна алопеция и това може да доведе до загубата на коса, особено в зоната близо до лицето", обяснява още тя.

Снимка 663078

Източник: iStock

Последният четвърти съвет на д-р Радж е да не прибягваме до т.нар. бразилско издухване, което представлява трайно изправяне на косата с кератин. Според дерматоложката изследвания сочат, че за този тип процедура се използва химикал, наречен формалдехид, който се свързва с развитието на рак, пише The Sun.

Видеото с тези четири съвета вече е набрало голяма популярност в TikTok, където е гледано над 600 000 пъти. В коментарите потребители изразяват съгласието си с насоките на д-р Радж и дори споделят собствения си горчив опит от процедури, на които са подлагали косата си.

Късата коса е отново на мода - кои са най-актуалните прически за пролет 2024

Късата коса е отново на мода - кои са най-актуалните прически за пролет 2024

Доза свежест за топлите месеци

Един от коментиралите издава, че трайното изправяне с кератин е причинило загуба на коса, докато други двама не крият, че удължаването на косата им я е изтънило и съсипало. Четвърти потребител пък споделя, че в момента е с изрусена коса, но съжалява, тъй като е по-тънка от всякога.