Майка, известна като "топлес бегачката", редовно тича полугола в опит да повиши осведомеността за рака на гърдата. 50-годишната Луис Бъчър претърпява мастектомия през 2022 г. и сега тича гола до кръста из селото си Браунтън, Девън, наричайки това "усещане, което дава свобода и власт".

Местните всъщност добре познават привичките на Луис и факта, че тренира без горнище и според думите ѝ нямат нищо против. Тя пък се чувства "нормално". "Наистина е зареждащо и го правя всеки ден", признава Луис.

Жената не крие, че дори наскоро е участвала в местен маратон отново без горнище и не изпитва никаква вина. "Тичането по този начин повишава осведомеността за рака на гърдата и помага малко да се нормализира всичко това. Всъщност съм без гърди и се чувствам малко странно, ако нося горнище", разказва Луис.

Местните толкова са свикнали да я виждат без дрехи от кръста на горе, че дори в малкото случаи, когато е хладно и се облече, я спират да я питат дали защо е облечена и дали всичко е наред.

Луис е диагностицирана с лобуларен рак на гърдата през април 2022 г. Тя открива бучка в гърдите си, а малко след това отива и на прегледам където неприятната диагноза е потвърдена и от ултразвук. Луис обаче избира да не прави реконструкция. "Много жени, които си слагат гърди, след като са били премахнати в борбата им с рака, го правят, тъй като чувстват, че искат да се впишат в обществото и да е бъдат различни, но не смятам това за правилно, защото отново не се чувстват добре. Така или иначе не се чувстват пълноценни", обяснява Луис.

Майката на две деца, която все още не е запалена бегачка, когато ракът се появява, отказва да позволи на лечението си - включващо лъчетерапия и мастектомия, да я спре да прави това, което обича.

"Бягах веднъж или два пъти седмично преди диагнозата, но след това имах нужда да се разсейвам и зачестих. Оттогава не съм спирала - направих три маратона през последните 12 месеца", гордо признава Луис. Добавя, че когато е започнала да тича без горнище след операцията, се е чувствала малко странно.

"Но вече ми харесва толкова много. Правя го обаче не само заради мен самата, а и защото искам жените да имат позитивно отношение към тялото - дори жени, които не са имали рак на гърдата. Не трябва да изпитваме срам", категорична е бегачката.

Луис сега е в процес на организиране на плуване топлес преди нейния Лондонски маратон следващата година, който определя като голямата си мечта и чака с нетърпение.

Междувременно от Metro обръщат внимание колко е важно жените редовно да си правят прегледи при мамолог и да обръщат внимание на гърдите си. Първият симптом на рак на гърдата, който повечето жени забелязват, е бучка или област от удебелена тъкан в гърдите.

Трябва да посетим личен лекар, ако забележим някое от следните проблеми:

  • Нова бучка или област от удебелена тъкан в двете гърди, която не е била там преди.
  • Промяна в размера или формата на едната или двете гърди.
  • Отделяне на течност от някое от зърната.
  • Бучка или подуване в някоя от подмишниците ни.
  • Промяна във вида или усещането на кожата ни, като набръчкване или трапчинка.
  • Обрив или зачервяване (като екзема), корички, люспеста или сърбяща кожа или зачервяване на или около зърното.
  • Промяна във външния вид на зърното, като например хлътване в гърдите.