Когато мислим за Metallica, първото нещо, което обикновено изниква в съзнанието ни, е тяхното наследство като пионери на траш метъла и един от прочутите "големи четири" в жанра заедно с Anthrax, Megadeth и Slayer. След това може да се сетим за безпогрешния и често нелепо дрезгав глас на Джеймс Хетфийлд или може би за това, че всеки член е виртуоз сам по себе си.

Кърк Хамет от Metallica разкрива кой е музикантът, повлиял на първия им албум Kill 'Em All

Неподозираният музикант, повлиял на първия албум на Metallica

Не, няма нищо общо с Дейв Мъстейн

Друг ключов аспект от историята на Metallica, който повечето хора забравят, е, че са притежатели на световен рекорд на Гинес. И то доста интересен. През 2013 г. момчетата стават първата музикална група, която изнася концерт на всичките седем континента на планетата, което е безспорно впечатляващо постижение. Бандата свири пред малка публика от 120 човека, интересна комбинация от учени и фенове, последните от които печелят състезание, за да видят своите кумири да изпълняват сред зашеметяващите гледки на най-южната суша на Земята.

Метъл иконите свирят в прозрачен купол на гара Карлини и може да се каже, че тълпата е възхитена. Концертът в Антарктида е наречен Freeze 'Em All и на него Metallica изпълняват десет класики, включително "Master of Puppets", "One" и "Enter Sandman". Интересното за това шоу на Metallica, което се случва веднъж в живота, е начинът, по който е организирано. Групата свири без традиционна PA система и усилване, тъй като това би разстроило крехката околна среда на и без това нестабилната Антарктида.

Снимка 636331

Източник: GettyImages

Учудващо, усилвателите на групата са съхранявани в изолирани шкафове, като звукът е насочен към публиката чрез слушалки. Metallica си партнира с Coca-Cola, които организират състезанието за фенове в Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика и Мексико, за да спечелят пътуването на живота си.

Победителите изживяват едноседмичен круиз из Антарктида, който включва кратка спирка за концерта. Друго удивително нещо за шоуто е, че гара Карлини е изключително трудна за достигане. Разположена на остров Кинг Джордж в Южните Шетландски острови, гарата е достъпна само по въздух или вода през база Марамбио. Това придава на шоуто още по-ексклузивно усещане на едно от най-отдалечените места на Земята.

Деян Пешев - българинът, чийто илюстрации впечатлиха Netflix и Зак Снайдер (след Metallica и Мерилин Менсън), и работи по плакат на Rebel Moon

Българинът, който впечатли и Netflix, и Зак Снайдер (след Metallica и Мерилин Менсън)

Дидо Пешев и приносът му за Rebel Moon с Антъни Хопкинс

Metallica обаче не е първата група, която свири на Антарктида. През 2007 г. Nunatak - местната банда на Rothera Research Station, участва в концерта на LiveEarth. Те са единствената група, която свири на концерта в Антарктида на световното събитие, като изпълняват пред "разпродадена" публика от 17 човека -  цялото настоящо към дадения момент население на Station.