Олимпийските игри са истинска наслада за всички фенове на спорта. Но покрай стотиците надпревари в десетки дисциплини винаги има някой и друг скандал, който се превръща в гореща тема. В Париж 2024 до този момент това безспорно e участието на Имане Хелиф и Лин Ю-тинг в надпреварата за медали в женския бокс.

Пореден скандал, този път в олимпийския бокс - какво трябва да знаем за борбата между половете в спорта

Пореден скандал, този път в олимпийския бокс - какво трябва да знаем за борбата между половете в спорта

Защо всички обсъждат Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тинг от Тайван на Париж 2024

Хелиф предизвика гнева не само на феновете на първата си опонентка на игрите Анджела Карини, но и на всички, които смятат, че Международният олимпийски комитет престъпва правилата за честна игра. Международната боксова асоциация не позволява на двете състезателки със съмнения за пола да се бият срещу жени, но представителката на Алжир вече си гарантира поне бронзов медал във френската столица.

Докато целият свят коментира дали Хелиф наистина е родена жена и изглежда (и се бие) като мъж заради някакви заболяване, родният й баща показа доказателства, че тя е била и винаги ще бъде неговото момиче. А след няколко дни мълчание и самата Имане реши да каже каквото има по темата.

Снимка 677585

Източник: GettyImages

В първото си интервю за SNTV след няколкото победи на боксовия ринг на Олимпийските игри, тя заяви категорично, че е жена и че посвещава всичките си успехи на жените по света. Освен това критикува остро тормоза, на който е подложена в последно време, определяйки го като "вреден за човешкото достойнство".

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Имане Хелиф се обърна към всички с призив за "спазване на олимпийските принципи" и допълни, че подобно ужасно отношение, като това към нея, може буквално да "унищожи човек", да убие мислите, духа и ума му. За да съхрани своята психика и воля, докато е далеч от родината и близките си, тя задължително се чува с тях поне два пъти седмично, за да й вдъхнат увереност и д получи подкрепата, от която се нуждае, цитират я от Daily Mail.

Боксьорката от Алжир обаче отказа да отговори на въпроса дали тя и Лин Ю-тинг наистина са се провалили на тестове за годност за състезаване в категория жени и не поясни дали са преминавали през други тестове, освен стандартните за допиг. Тя обаче не пропусна да благодари на МОК за подкрепата, която са й оказали.

Обичан, мразен или неразбран - Тома Жоли, стоящ зад церемонията по откриването на Олимпийските игри

Обичан, мразен или неразбран - Тома Жоли, стоящ зад церемонията по откриването на Олимпийските игри

Всичко, което знаем за него

Имане Халиф за пореден път заяви категорично, че не се интересува от чуждото мнение и че е готова да се бори докрай, за да спечели първи медал за Алжир в женския бокс. Е, той вече е факт, но с нейния хъс сме сигурни, че се стреми към златото. И очевидно няма нито претендент, нито организацията, която да я спре по пътя към целта. Но по него винаги ще я преследват и догадките дали наистина има ХY или ХХ хромозоми.