Хелмут Нютън успява да се наложи като един от най-изявените модни фотографи от следвоенния период. Работил за големи издания като Vogue, Playboy и Harper's Bazaar, творбите му са изтънчена демонстрация на женско овластяване и еротично внушение. Чорапи, жартиери и кожи се носят без никакво извинение.

"Жената със синята панделка" на Джо Ан Калис - снимката от 1977 г. като вечен символ на ограниченията на пола

Неудобният портрет на женствеността, резониращ вече четири десетилетия

Тъжно актуален и до днес

Една снимка на Нютон може да бъде много неща едновременно - провокативна, дори възбуждаща, но също така забавна и объркваща. В нея доминират черното бельо, безразсъдните физиономии, игрите на власт и декадентските интериори.

А портретите му на знаменитости представят звезди като Ракел Уелч или Шарлот Рамплинг в смели, предизвикателни пози.

Тежките контрасти в творчеството му отразяват трудните обрати в собствения му живот. Роден е през 1920 г. в Берлин в семейството на еврейски индустриалци. Бягайки от нацистите в края на 30-те години на ХХ век, той е изселен първо в Сингапур, а след това в Австралия.

Работата на Нютон през 60-те години подчертава ранните му вдъхновения като шокиращите филми на Алфред Хичкок. Скоро след това започва да възхвалява скулптурните качества на женските тела и да изобразява мъжете като глупави, раболепни или мъртви.

В по-голямата част от работите на фотографа, продуктът е второстепенен спрямо композицията. Създава модна фотография, в която дрехите са едва второстепенни участници.

Нютон е имал е "набито око" за бляскавите градове - затова работат му го отвежда в Париж, Монте Карло, Берлин, Калифорния, Южна Франция. Често зимува в Лос Анджелис, където и умира от сърдечен удар през 2004 г. зад волана на своя кадилак.

Неподражаемият натюрел на фотографа понастоящем е представен в изложба с негови творби и озаглавена "Хелмут Нютън - факти и измислици". Освен че изследва кариерата му, експозицията проследява и фетишистките му интересни, чрез включването на негови вещи - кукли Барби, държачи за цигари, обувки с фалшиви токчета, калъф за фотоапарат с монограм на Louis Vuitton.

Мястото на изложбата е испанският град Ла Kоруня, а организатор е Марта Ортега Перес, председател на Inditex, испанската компания за облекло (включваща Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear и др.), основана от баща ѝ. Тя заявява, че фокусът на нейната фондация The MOP Foundation е върху три неща: модата, фотографията и родния ѝ град. "Искаме да представим нашия град на света и да доведем света до нашия град", каза тя пред CNN.