Да откриваш красотата навсякъде около себе си е ценно умение, което помага за по-щастлив живот. А да успяваш да я правиш достояние и за другите, си е ценен талант, който не всеки притежава. Именно в това е силата на Радослав Свирецов, който освен фотограф, е и мечтател и търсач на красивото - "дори там, където другите може би не го забелязват".

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

Какво е да си единственият българин с достъп до всички състезания на F1

Роден в Бургас, още като дете той се впечатлява от хората, които снимат изгревите край морския бряг. И макар години наред да е състезател по лека атлетика в дисциплините многобой и спортно ходене, решава да замени преследването на титли и медали с преследването на моменти и кадри. На 16 се сдобива с първия си фотоапарат и се отдава на фотографията, която успява да превърне и в своя професия. И успехите не закъсняват.

"Всеки мой успех е сантиментален, защото знам колко труд е вложен", казва Радослав. Но най-важните му до момента отличията са две. И не заради паричното им измерение, а заради силния емоционален заряд, който му носят, и заради възможността повече хора да познават за работата му по целия свят.

Снимка 673204

Източник: Личен архив

"През 2023 г. бях поканен в Европейския парламент по повод избора на моя снимка за изложба на тема опазване на природата. Това признание беше особено значимо за мен, защото демонстрира ангажираността ми към екологията и стойността на моето творчество в тази област."

Тази година пък фотографът бе един от победителите в World Nature Photography Awards със своя макрофотография на гъби. "Новината за това беше споделена от редица световни медии, включително Forbes, The Guardian, PetaPixel и Bored Panda.

Снимка за награда

Източник: Личен архив

Снимка за награда

Въпреки че макрофотографията го отвежда в "един непознат, малък свят", днес Радослав Свирецов предпочита дрона пред макро обектива, защото при дрон-фотографията "буквално се откъсваш от земята". Обожава да снима по този начин, защото перспективата се различава коренно от тази на човешкия поглед. А любимата му техника са Top down кадрите, когато камерата е насочена право надолу, ортогонално към земята. С нея вижда местата от съвсем друг ъгъл и улавя уникални детайли и композиции.

Кадър, заснет с дрон

Източник: Личен архив

Кадър, заснет с дрон

Именно вниманието към детайла Радослав определя като отличително за своите снимки. Но и способността да улавя красотата в обикновени и често пренебрегвани моменти и места. Винаги се стреми да ни разкаже историята на мястото или обекта с помощта на уникални перспективи и композиции. И целта му е не просто да запечата един момент, а да предаде усещането, което е изпитал в него, и да вдъхнови хората да погледнат на света по нов начин.

Красотата на Родопите

Източник: Личен архив

Красотата на Родопите

А постигането на тази цел е дълъг процес. Кадрите, които му отнемат най-много време, са тези, които изискват значително планиране и проучване на местоположението и условията. За да бъде перфектно подготвен да улови момента, Радослав често предварително преглежда карти и прогнози за времето, анализира посоките на изгрева и залеза, както и надморската височина на терена. Може да ни звучи странно един фотограф да се занимава с всичко това, но всички тези фактори имат пряко влияние върху кадъра.

Михаил Минков - един българин сред 25-те най-добри астрофотографи в света и Milky Way Photographer of the Year за 2023 г.

На лов за звезди - един българин сред най-добрите астрофотографи в света

Как се снима Млечният път в 360-градусова панорама на зимната и лятната арка

Е, разбира се, колкото и добре да планираш всичко, изненади никога не липсват. Понякога могат да бъдат и повече от приятни. Като например по време на спонтанното уикенд пътуване до областта Моравия в Чехия, където Радослав отива със свои приятели, за да снима нивите на местните. Докато са на една от локациите с известна мелница на няколкостотин години, изведнъж цяло стадо сърни започва да препуска на полето пред тях.

Неочаквани гости в кадър

Източник: Личен архив

Неочаквани гости в кадър

"За по-малко от 48 часа, колкото беше целият ни престой там, успяхме да видим необезпокоявани над 30 диви зайци и 20 сърни. Това беше незабравимо изживяване, което допълнително обогати пътешествието."

Именно пътешествията са друга голяма негова страст, и той успява да я съчетае перфектно с фотографията. До този момент страстта към пътуванията го е отвеждала най-далеч до Леденото кралство Исландия. "Една невероятна страна, съчетала в себе си неземни красоти и пейзажи. Отидеш ли там, оставаш безмълвен пред величието на природата. Изумителните водопади, величествените ледници и безкрайните полета лава създават едно неповторимо усещане за магия и приключение."

Исландски пейзажи

Източник: Личен архив

Исландски пейзажи

Радослав си обещава, че със сигурност ще се върне там, но има и една по-съкровена мечта - голямо фотографско пътуване, което започва с плаване с платноходен кораб в Гренландия, а след това стига до Китай и Япония, където се потапя в техните вековни история и култура.

"Обичам да казвам, че светът е голям, а животът е един. Пътуването е това, което ме кара да се чувствам жив, свободен и вдъхновен. Всяка нова дестинация разширява хоризонтите ми и ми дава нови перспективи, които да отразя в своите фотографии."

Всяка вечер преди сън Радослав си мисли именно за това колко много кътчета по света си е набелязал за посещение. Пожелава си единствено време, за да може да осъществи всички идеи, които непрестанно се въртят в главата му. Обича и да си ги записва, защото вярва, че когато запишеш някоя своя цел и от време на време я преглеждаш, подсъзнателно работиш за нейното сбъдване.

Кадър от Моравия

Източник: Личен архив

Кадър от Моравия

За тази година например е планирал няколко неща, като най-дългото и екзотично ще бъде през септември, когато с група фотографи ще се отправи на половинмесечно пътуване из Виетнам. На този етап не планира следващи изложби и си и е дал малко почивка от организирането на подобен тип събития, защото е перфекционист и обича всичко да мине през ръцете му. Досега е имал две самостоятелни изложби - "Вечерници" и "Въздух и земя", с които обиколи страната.

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Светът ни се трансформира с невероятни темпове, а къде остава истинското изкуство

Снимате с фотоапарат и с дрон, а коя е последната снимка в телефона ви? И колко често го ползвате за снимане?

С всяка изминала година фотографските технологии в смартфоните стават все по-съвършени и това е чудесно. По този начин можем да имаме малко, компактно и мощно устройство, с което да запечатаме добър момент, без да трябва да носим голям фотоапарат. Лично аз използвам телефона основно за видеосъдържание за социалните мрежи, но ще споделя един кадър от последното ми пътуване, което беше в Чехия през април. Използвах теле-камерата на телефона си, която дава максимално приближение, за да заснема тази мелница с рапицата на преден план.

Снимам с телефона си често, като обичам да улавям спонтанни моменти и ежедневни сцени, които ме вдъхновяват. Телефонът ми служи като удобно средство за бързо и лесно запечатване на красиви и интересни моменти, които срещам в ежедневието си.

Казвате, че първо снимате изгреви. А сега какво най-много обичате да снимате?

С течение на времето осъзнах, че любимият ми сезон е зимата. По време на студените месеци изпитвам най-голямо удоволствие от снимането. Причините са няколко - една от тях е как снегът променя заобикалящата ни среда и придава загадъчност и чистота.

Друга причина е, че зимните кадри, особено тези в планината, изискват по-голяма издръжливост, дълги преходи, немалка подготовка и специализирана екипировка. Всичко това прави снимането през зимата истинско предизвикателство, което обичам да преодолявам.

Снимка 673206

Източник: Личен архив

Като фотограф бихте ли ни препоръчали три места в България, които задължително да посетим.

Разбира се! Веднага споделям моите три любими дестинации, на които аз бих се връщал винаги:

  1. Северното Черноморие - диво, необятно, спокойно и нестандартно.
  2. Родопите - всички малки, скрити и цветни махали (селца) на тази планина с душа.
  3. Брезовите гори около връх Бузлуджа през зимата - странно, но факт, това място има специална магия, която обвързвам с мистиката на мястото и приказното усещане на гората през зимата.
Горите край Бузлуджа

Източник: Личен архив

Горите край Бузлуджа

А в чужбина?

През 2023 г. посетих три дестинации, които оставиха силен отпечатък в съзнанието ми, и ги препоръчвам:

  1. Остров Мадейра - изключително красив и разнообразен, с изумителни гледки и впечатляваща природа.
  2. Италианските Доломити - зашеметяващи планини с уникални формации и безкрайни възможности за фотография.
  3. Исландия - със своите ледени планини, вулканични поляни и термални извори, Исландия е истински фотографски рай.
Северното сияние, уловено в Исландия

Източник: Личен архив

Северното сияние, уловено в Исландия

Ако трябва да представите България в една снимка, какво ще има на нея?

България е невероятно красива страна, която трудно би могла да се събере в една снимка, дори в една изложба от снимки.

Въпреки това, имам един много любим кадър, който заснех докато с годеницата ми Кати обикаляхме южното Черноморие. Това е кадър от река Велека, където тя се среща с Черно море. А кадърът ми е любим, защото по един естествен начин е обхванал до голяма степен природните блага на България - морето, реките, зеленината, хората.

Любимият кадър на река Велека

Източник: Личен архив

Любимият кадър на река Велека

Иска ми се повече хора да осъзнаят, че живеем на едно от най-красивите места на земята. И го казвам като човек, който е видял много. Надявам се един ден децата ми да могат да се наслаждават на същата природа, на която и аз съм имал възможност да го правя.