Американската актриса Джесика Ланг има редица роли в киното с участията си в "Кинг Конг", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Тутси" и "Синьо небе", като за последните два печели Оскар. Освен актьорския си талант обаче, тя развива и страстта си към фотографията.

Анди Готс в София - фотографът, който показва истинското лице на звездите

Фотографът, който показва истинското лице на звездите

THE ICONOGRAFER е изложба със специална селекция от 45 портрета на знаменитости

През 1967 г. Джесика Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. Докато е в Париж през 70-те години обаче се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които ѝ помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази своя страст едва в началото на 90-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава и до днес не спира да снима.

Днес, вече с почти две десетилетия опит зад гърба си като художествен фотограф, Джесика Ланг ще представи първата по рода си ретроспектива у нас. Откриването е на 4 юли, четвъртък, в Националната галерия (Двореца) на пл. "Княз Александър I" №1, където ще продължи до 29 септември.

По време на изложбата ѝ в рамките на платформата "Майстори на фотографията" ще можем да видим близо 120 черно-бели снимки, с които актрисата и фотограф разкрива своите интереси. Фотографиите ѝ са лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света. Чрез тях тя ще ни покаже какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея.

Снимка 670783

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Минесота, 2011-18

Когато изразните средства на фотографията я привличат за първи път, Джесика Ланг първоначално документира своите близки. В книгата си "50 фотографии" тя пише: "Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството".

Години по-късно актрисата продължава да снима, вече използвайки това изкуство и като антидот за нестихващите емоции в Холивуд. По думите ѝ "това е начин на работа, който е противоположен на актьорската игра. Фотографията не зависи от взаимодействието, тя може да бъде самостоятелна и лична".

Снимка 670786

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Минесота, 2011-18

Именно много лични са снимките на Джесика Ланг, които ще можем да видим на изложбата ѝ. Те са спомен от пътуванията ѝ от Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, като темите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг.

Снимка 670787

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Ню Йорк, 2005

Директорката на Музея за фотографски изкуства в Сан Диего Дебора Клочко изказва възхищението си от това колко еднакво добре се чувства Джесика Ланг и от двете страни на камерата - и като актриса, и като фотограф. И допълва: "Нейните фотографии са мощни и изразителни, позволяващи на зрителя да се докосне до част от живота, която малцина успяват да видят истински. Изображенията притежават силен кинематографичен усет, който често се движи по ръба на мрака".

От сватби в Златоград до Холивуд - как фотографката Виктория Сиракова стигна до Бионсе, София Вергара и Ким Кардашиян

От сватби в Златоград до Холивуд - как фотографката Виктория Сиракова стигна до Бионсе, София Вергара и Ким Кардашиян

Фотографката за голямото решение да замине за Америка, за неограничените възможности и за сбъдването на мечтите

Изложбата "Джесика Ланг: Фотографии" е от 4 юли до 29 септември в Националната галерия (Двореца) на пл. "Княз Александър I" №1.

В деня на откриването от 18:30 ч. ще се проведе разговор с Джесика Ланг и фотогалериста Хауърд Грийнбърг.