На всички ни се е случвало - купуваме си топъл и мек хляб, изяждаме част от него, а на другия ден вече е твърд и труден за дъвчене. След първоначалното разочарование идват мислите, че явно ще отиде на боклука. Но понеже не сме фенове на разхищаването на храна, открихме един лесен трик, с който остатъкът може отново да стане мек и подходящ за консумация.
Първата стъпка е да намокрим добре хляб, най-вече неговата кора, за да омекне добре. Е, не е нужно чак да го киснем, за да не се разпадне. Може да използваме както студена, така и по-топла вода - важното е да е достатъчно.
Така намокреният хляб отива във фурната, която е предварително загрята на 150 градуса на горен и долен реотан. Ако са ни останали няколко филии или по-малко цяло парче, са необходими 5-6 минути загряване. За по-големи парчета ще са необходими 10-12 минути, обяснява City Magazine.

Източник: iStock
Нов живот за стария хляб
Хлябът се поставя директно върху скарата или върху тава за печене, без хартия. Целта е парата от хляба да се изпари, като по този начин вътрешността му стане отново мека, а коричката - приятно хрупкава. След като го извадим от фурната, оставяме малко да си почине преди да го хапнем, а ефектът ще е сякаш току-що е излязъл от пещта.
Този трик е лесен и ефективен, но не бива да забравяме, че не е подходящ, ако хляба е започнал да мухлясва, променил е цвета си или мирише странно. В тези случаи е по-добре да се озове в кофата за боклук, а ние да се научим как да го съхраняваме правилно, за да не се стига до там следващият път.
Най-добре е да го държим в ленена торбичка или памучна кърпа, далеч от хладилника. Ако знаем, че няма да изядем хляб в рамките на 2-3 дни, може да замразим филии от него и след това директно да ги стоплим на тостера или във фурната. Но най-разумното е да купуваме малки количества и по-често, за да бъде винаги пресен и мек.