Хлябът, макар и демонизиран като "лоша" храна, всъщност съвсем спокойно може да бъде част от една балансирана диета. Като различните видове се свързват и с различни ползи за здравето.
Предвид ключовата роля, която имат протеините, високопротеиновите хлябове също заслужават своята добра репутация. Все пак, протеинът е основен макронутриент, който помага за бързото възстановяване на тялото и поддържането и изграждането на мускулна маса.
Ето пет от най-полезните видове хляб с високо съдържание на протеини, които да ядем.
Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб е популярен избор сред мнозина, като на пазара се предлагат много разновидности. Препоръчително е да изберем такъв със 100 процента пълнозърнесто брашно.
Източник: iStock
В съставките е добре да има овес, ечемик, просо, кафяв ориз, лимец или сорго - все растителни източници на протеин.
Хляб с кълнове
Хлябът с кълнове се прави с пълнозърнести култури, които се оставят да покълнат, след накисване. Този процес прави зърната по-лесни за храносмилане и увеличава бионаличността на протеините.
Източник: iStock
Освен това хлябът с кълнове е добър източник и на фибри, витамини от група В, магнезий и фолат.
Хляб със семена
Когато към хляба се добавят семена, крайното съдържание на протеини в него се увеличава. Може да съдържа тиквени и слънчогледови семки, ленено семе, семена от чия и други.
Източник: iStock
Освен повече протеин, консумацията на семена ни помага да си набавим също здравословни мазнини (особено омега-3 мастни киселини), витамин Е, магнезий и цинк.
Хляб с ядки
Някои видове хляб пък съдържат ядки. А те, както знаем, са богати на растителни протеини и противовъзпалителни мазнини. Съдържат също и неразтворими фибри, които подпомагат перисталтиката.
Източник: iStock
По магазините често се срещат и високопротеинови хлябове, приготвени със смес от ядки и семена, като така можем да се възползваме от ползите и от двете.
Хляб с брашно от бобови растения
Все по-популярни и консумирани стават хлябовете, приготвени с брашно от леща, нахут или други бобови растения, богати на протеини. Те са добър източник на въглехидрати, фибри, фосфор, манган, цинк и други полезни хранителни вещества.
Източник: iStock
В зависимост от продукта, брашното от бобови култури може да се използва като основна съставка или да се смеси с традиционно, пише marthastewart.com.