Тенисът е сред спортовете, които през последните 15 години ни носят най-много национална гордост. Затова трябва да благодарим на Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Виктория Томова, които ни карат да вярваме, че всичко е възможно.

Е, Пиронкова изглежда няма намерение да се връща отново към професионалния тенис като състезател, след като преди две години стана майка за втори път. Но пък Димитров отново успя да се върне в топ 10 при мъжете, а Виктория Томова е най-добрата ни тенисистка в момента и последните месеци играе най-силните си мачове. Благодарение на труда и победите си тя успя да запише рекордно за нея класиране в ранглистата на Женската тенис асоциация (WTA) и влезе в топ 50.

Всъщност преди да хване ракета в ръка, Виктория тренира латиноамерикански танци. Едва на шест години баща ѝ я записва на тенис, но същинското увлечение по корта се ражда, когато Виктория започва да участва в турнири.

Първият сериозен успех идва, когато печели Европейското първенство до 14 години. Тогава решава, че тенисът наистина ще бъде нещото, с което ще се занимава.

През годините тенисистите, на които се възхищава най-много и от които черпи вдъхновение, са Роджър Федерер и Новак Джокович. Първият я вдъхновява с перфектните си движения, придвижването по корта и спокойствието в напрегнати моменти. Докато у втория харесва неговата целеустременост да спечели на всяка цена.

Виктория Томова се възхищава и на Григор Димитров заради страхотната техника, която притежава. "Има супер слайс, форхенд и сервис", казва още тя.

Макар зад гърба си да има много победи, Виктория винаги ще помни първата си в основна схема на турнир от Големия шлем. Годината е 2018-а, а турнирът - Wimbledon. Тогава българката печели мача си срещу чехкинята Тереза Смиткова и получава възможността да играе на централния корт не срещу кого да е, а срещу Серина Уилямс.

Виктория Томова на Wimbledon през 2018 г.

Източник: GettyImages

Виктория Томова на Wimbledon през 2018 г.

Виктория губи мача, но помни всеки един момент от него, включително първата точка. "Тя изпълни сервис навън, аз върнах. След това ме завърши от форхенд и извика доста силно", спомня си Виктория.

Въпреки загубата тя е успяла да сбъдне две свои мечти - да играе на централния корт на Wimbledon (нещо, което не се случва на всеки тенисист) и да се изправи срещу една от най-великите в тениса.

В момента няма противник, който да я уплаши, но Виктория признава, че по-трудно играе срещу тенисистки като Арина Сабаленка. Защото те имат силни сервизи, а самата игра няма темпо, което затруднява българката.

След като успя да достигне до полуфиналите на Bad Homburg Open в немския град Бад Хомбург, пред Виктория Томова предстоят две други големи изпитания - първото е Wimbledon (трева), а второто - участие на Летните Олимпийски игри в Париж (клей).

На коя настилка се чувствате най-уверена?

Бих казала, че зависи от моментната ми форма. Защото и на трите настилки имам добри резултати и титли.

Може би когато играя на клей, мога да покажа най-много от това, което мога, защото смятам, че играта ми е по-технична. Обичам да правя къси топки, да сменям темпото, но обичам много да игра и на трева.

От клей, на трева, после пак на клей. Какви са трудностите и рисковете при тази смяна на настилките?

Общо взето е доста трудно за тялото. Няколко пъти се случва така и даже получих някои микротравми.

Минали години, след като сменях така клей, трева и после пак клей имах проблеми с лакътя няколко пъти. Тъй като на трева топката е супер бърза.

Много често се случва да закъснееш за топката и да я удариш късно. Съответно това се отразява в различни части от тялото. Най-вече в ръката - китка, лакът, рамо.

С какво се различава подготовката ви за Wimbledon от останалите турнири?

Всичко е различно. Но подготовката ми тази година беше само два дни игра на трева и то тук, в България, на кортове, които случайно разбрах, че има край село Старо Железаре.

И съответно мачовете, които изиграх в Бад Хомбург. Това ще ми е общо взето подготовката. След това отивам в Лондон да тренирам колкото се може на кортовете на Wimbledon.

Как се чувствате преди Олимпийските игри?

Щастлива съм, че се класирах за Олимпиадата, тъй като ми беше една от целите в началото на тази година. И съм радостна, че я постигнах. И да, определено ще е нещо различно.

Доста ми се иска да присъствам и на откриването, тъй като е много интересно. Разбрах, че ще е доста по-различно от предни Олимпиади. И разбира се, да играеш за България винаги е отговорност. И се надявам да се представя по най-добрия начин.

За самите Олимпийски игри ще се подготвя с два турнира на клей, на които ще участвам веднага след Wimbledon.

Ако достигнете до мач за златен медал на Олимпиадата, има ли тенисистка, срещу която искате да се изправите и да победите?

Не, нямам някаква конкретна, срещу която искам да играя. Но разбрах, че Ига Швьонтек е доста надъхана да взима златен медал от Олимпиадата. Така че бих играла срещу нея отново.