Денят на жената може и да отмина, но все още се намираме в "дамския" месец март. Това е поводът да съберем накуп три книги с имена на жени и с главни героини, изправени пред изпитания от най-различно естество.

"Клара"

Виена в началото на ХХ век. Клара Херцог е млада и начетена дама, която учи психология и има безброй мечти. Среща с кавалерийски офицер ще я накара да се влюби въпреки неодобрението на семейството й. То обаче ще се окаже най-малката пречка пред щастието на младото семейство, защото съвсем скоро сянката на фашизма пада и върху Австрия.

Снимка 611598

Източник: Колаж / Кръг

Клара е принудена да оцелява сама в окупирания град, след като съпругът й заминава на фронта, а случващото й се е отражение на съдбите на милиони жени, които трябва да разчитат на собствените си сили, за да запазят себе си и децата по време на война.

Изд. Кръг, 22 лв.

"Финли Донован се справя убийствено добре"

Финли Донован всъщност е авторка на криминални романа. Може да звучи забавно, но точно в момента не й е - тя закъснява за пореден път с предаването на новата си книга. Защото тя е най-малкият и проблем - Финли е самотна майка, която отглежда четиригодишно и двегодишно деца, докато се разправя и с бившия си съпруг, който отказва да плаща издръжка.

Снимка 611597

Източник: Колаж / Сиела

За капак най-случайно е объркана с наемен убиец, докато обсъжда сюжета на бъдещия си роман, и получава предложение да извърши убийство. А тъкмо й трябват пари...

Изд. Сиела, 19 лв.

"Анджелик"

Коледа е, а пенсионираният полицай Матиас Тайфер е в болница след сърдечен пристъп. Събужда го ангелска музика - красиво момиче свири на виолончело край леглото му. Това съвсем не е сън, а студентката Луиз, приела работа като доброволка в болницата, където да разведрява пациентите със свиренето си.

Снимка 611595

Източник: Колаж / Изток-запад

Скоро тя ще трябва да разчита на Матиас, за да може да разбере какво точно се е случило с майка й. Той също ще има нужда от Луиз - все някой трябва да храни кучето му, докато го няма.

Изд. Изток-запад, 19.99 лв.