Вече е юни и сме готови да кажем "здравей" на лятото. А какъв по-добър начин за това от няколко нови книги, свързани с морета, пътувания и вода?

3 книги за Деня на детето от Светла Радивоева, Исабел Алиенде и Мачей Рожен

3 книги за Деня на детето

Страхотни детски заглавия

"Дълбини"

Дорийн Кънингам изследва наистина в дълбочина живота на сивите китове, като преплита собствената си история с тази на величествените животни. Разказът и проследява две пътувания по различно време: като млада журналистка тя наблюдава променящия се свят на инупиак - ловците на китове от Арктическо море.

Снимка 668498

Източник: Колаж / Ерове

Години след това Дорийн тръгва на пътуване с двегодишния си син, за да проследи миграцията на китовете от Мексико до най-северната част на Аляска. Освен завладяващ разказ за живота на китовете, "Дълбини" е и поетична книга за майчинството.

Изд. Ерове, 18 лв.

"Нощен ферибот за Танжер"

Макар да сме Алхесирас - малко испанско пристанище, а разговорът между двамата главни герои да ни води ту в Мароко, ту в Барселона, ту в родната им Ирландия, пътуването се случва основно в спомените им. Те са Морис Хърн и Чарлз Редмънд - остарели и очукани от живота ирландски гангстери, препитавали се от наркотици и дребни престъпни сделки.

Снимка 668500

Източник: Колаж / ICU

Сега стоят на пристанището в Алхесирас в очакване на Дили - 23-годишната дъщеря на Морис, която той не е виждал от години. Тя трябва или да пристигне, или да замине с ферибот за Танжер. А докато я чакат, Морис и Чарлз прехвърлят спомените за насилие, любов, предателства и загуби.

Изд. ICU, 22.80 лв.

"Заветът на водата"

Книгата на Абрахам Вергезе се оказа едно от най-обсъжданите заглавия в света за 2023 г. и, за щастие, се появи не много по-късно и на български. Действието се развива в индийския щат Керала на брега на Персийския залив и с безброй реки, които се вливат там. Именно водата е свързващото в тази семейна сага, която проследява животът на няколко поколения от 1900 г. до 1977 г. Защото над рода тегне древно проклятие - по един човек от поколение неминуемо умира от удавяне.

Снимка 668499

Източник: Колаж / Лабиринт

Покрай историята на семейството научаваме и как се променя Индия през ХХ век - от извоюването на независимостта си през бунта срещу едрите земевладелци, новите права на жените, но и запазването на кастовата система и социалните несправедливости. Българското издание излиза с оригиналната си корица - браво!

Изд. Лабиринт, 34.90 лв.