Подобно на киното, магията на книгите е в това, че може да ни пренесе много далеч, в полуреални или фантастични светове, където законите на земния ни живот не важат. Събираме три нови романа в този дух.

3 книги за уикенда от Ървин Ялом, Констанца Касати и Масимилиано Фели

3 книги за уикенда

Поглеждаме към миналото

"Децата на хълма"

Психиатрична клиника и отдалечена къща навътре в гората - само тези два елемента са достатъчни, за да сме сигурни, че ни очаква интригуваща история. Каквито са всички на Дженифър Макмеън. Тя отново ни пренася сред природата на Върмонт, където през 1978 г. психиатърката Хелън довежда у дома странно момиче с особени белези по себе си. Въпреки различността й, внуците на Хелън Вай и Ерик приемат Айрис в своя таен клуб, в който измислят истории за чудовища и след това се мъчат да ги победят.

Снимка 661812

Източник: Колаж / Benitorial

Айрис обаче не може да избяга от миналото си, колкото и да се опитва. 40 години по-късно Лизи Шели - водещ на подкаст за чудовища, пристига във Върмонт, за да разследва случай с изчезнало момиче. Говори се, че в горите на щата дебне чудовище, но дали е така?

Изд. Benitorial, 24 лв.

"Рапсодия"

Лаура Таласа се присъединява към така актуалния клуб от авторки като Ребека Ярос и Скарлет Сейнт Клеър, които превърнаха романтичното фентъзи в световен хит. Главната й героиня е Калипсо - сирена, която работи като свръхестествен детектив, наказващ мъжете, извършили ужасни дела.

Снимка 661813

Източник: Колаж / Сиела

Тя обожава професията си и щеше да е най-щастливата жена на света, ако на ръката й не тежеше гривна с 322 мъниста - точно толкова са услугите, които е искала от Търговеца. Минали са седем години без вест от него и ето че той се появява в леглото на Кали и очаква отплата, каквато сирената ще бъде принудена да му даде.

Изд. Сиела, 28 лв.

"Годината на потопа"

Още с "История на прислужницата", разтърсила литературния свят през 1985 г., Маргарате Атууд показа, че може да създава доста убедителни - и ужасяващи - антиутопии. "Орикс и Крейг" беше една от тях, показваща ни свят, в който промяната в екологичния баланс е довела до малко оцелели хора и мутирали животински видове.

Снимка 661811

Източник: Колаж / Orange Books

"Годината на потопа" ни връща отново в него - животът на мутантните процъфтява и отново се срещаме привидно невинните лъвагнетата и опасните прасиани. На този фон Адам Едно е създал подобната на секта организация Градинарите Господни и е предвидил задаващото се природно бедствие. От него оцеляват две жени - Рен и Тоби, изправени пред ужасяващо решение.

Изд. Orange Books, 30 лв.