Като оставим настрана яйцата, едва ли има българин, който да не чака Великден заради вкуса на ароматните и пухкави козунаци - без значение дали ще си ги направи сам вкъщи, или както всяка друга година ще ги вземе от изпитани във времето предпочитани пекарни. 

И въпреки че до Великден има близо месец, през последните дни козунаците отново се превърнаха в гореща тема. На прицел попаднаха едни определени козунаци - безглутеновите варианти на Линда Петкова, съпругата на Кирил Петков. 

Както добре е известно, освен съпруга на българския политик, Линда е била участник в Master Chef и е собственик на сладкарница с авторски рецепти Amelie Sweet Shop. Самата тя има проблем с глутена от поне 15 години; непоносимост към него има и майка ѝ. Втората ѝ дъщеря - Ема, има диабет. Това е причината Линда да се посвети в приготвянето на рецепти изцяло на базата на безглутенов хранителен режим. В това число влизат и козунаците. 

Преди броени дни от сладкарница Amelie Sweet Shop сподели публикация в социалните мрежи, в която съобщава, че вече приемат предварителни поръчки за козунаци, които тази година ще са три вида - със стафиди и лимони, с натурален шоколад и бадеми, или шипков мармалад и орехи. Уточняват, че ще има малки - от 450 г, и големи - от 950 г.

"Направени са с масло, мляко, кафява захар, яйца, безглутеново брашно, мая, кора от лимон и канела. Подходящи са за хора с алергия към глутен, защото тук в Amelie правим нашите сладкиши само без глутен", пишат от сладкарницата, като предупреждават, че бройките са ограничени.

анкета

Бихте ли си купили от козунаците на Линда Петкова?

Виж резултати

Да, защото са вкусни 17.8%

Не, прекалено са ми скъпи 63.7%

Тази година ще мина без козунаци 4.4%

Ако и Кирил Петков ги е месил, може и да си взема 14.1%

Огромният шок за много от българите дойде при обявяването на цената от 34 лв. за малък и 59 лв. за голям козунак. Стойността на козунаците зависи основно от съставките, с които се приготвят. Поскъпването понякога се влияе, от една страна, и от по-скъпите продукти, а от друга и от повишените разходи за заплати и осигуровки.

Не можем да отречем, че 59 лв. за козунак е прекалено висока цена, но да си признаем, не сме и толкова шокирани. Първо, защото както е добре известно на всички, въпросната сладкарница отдавна поддържа високи цени на десертите. Не виждаме защо козунаците да са изключение.

Великден и изкуството на перфектния козунак

В търсене на перфектния козунак за Великден

Три пекарни, в които се приготвят вълшебни козунаци

Да не споменаваме и факта, че още миналата година широко се коментираше за вносни козунаци на цени между 60 и 100 лв., като редица медии писаха, че някои от въпросните скъпи козунаци в различни пекарни са били изчерпани дни преди Великден. Съдейки от публикациите в профила на Amelie Sweet Shop преди една, че и две години - при тях случаят е бил същият. 

Да, 59 лв. не е по джоба на всеки, но пък всеки би могъл просто да подмине поста и да не му обръща внимание. Никой не ни задължава да купуваме от скъпите козунаци на Линда Петкова, които, видиш ли, били и без глутен. 

"Нали разбирате, че без глутен означава без бяло брашно, а без бяло брашно няма конци, а без конци имаме кекс и нищо общо с козунак", коментират някои от потребителите в социалните мрежи. Истината обаче е, че много сладкарници и пакарни в София от доста време насам доказват не само че могат да правят разкошни козунаци без глутен, но имат и чудесни веган варианти. 

#FoodGram - Анна Стойкова след MasterChef - кулинарната инфлуенсърка знае как да заобичаме храната без месо

Момичето, което знае как да заобичаме храната без месо

Анна Стойкова за кулинарните пътешествия, за любимите си веган ястия и за приложението с рецепти Veganna

Интересен факт е, че Vanilla Kitchen правят веган козунаци в България още отпреди няколко години. Макар че "веган" и "козунак" хич не си подхождат, както самите те да признават, рецептата им наистина е много добра, което доказват и многобройните им клиенти всяка година. 

Не ни разбирайте погрешно. Ние сме от тези, които обичат козунак не само с бяло брашно, но дори с мас вместо с масло, че дори и с ром (семейна рецепта). Осъзнаваме обаче, че има много хора с различни вкусови предпочитания, някои от които наложени вследствие на здравословни проблеми. Затова и уважаваме избора на всеки, независимо дали е веган, вегатарианец, има глутенова непоносимост или просто не иска повече да консумира бяло брашно.

И е хубаво да приемем, че след като някой предлага безглутенови козунаци, значи има кой да ги търси. Очевидно има и такива, които са склонни да платят 59 лв. за тях.

Какво да правим с останалите яйца и козунаци

Какво да правим с останалите яйца и козунаци

Оползотворяване на остатъците

Това, което ни е най-трудно да си обясним в случая, е защо отново трябва да го превръщаме в тема на деня, а не можем да подминем и просто да си купим от козунаците по 5 или 10 лв. Защото и такива ще има. И със сигурност пак ще бъдат вкусни. Просто никой няма да пише за тях и да ги превръща в новина.