В дните след Великден със сигурност вече гледаме намръщено към яйцата, козунаците и агнешкото месо. Ако от последното е по-малко вероятно да имаме останало, то от тестения сладкиш и боядисаните яйца вероятно няма да се отървем скоро.

Какво има в яйцето

Какво има в яйцето

След тази статия ще гледате на него с други очи

А ако ни е омръзнало от задължителните на великденската трапеза продукти, с малко въображение може да ги оползотворим, вместо да ги запратим към коша, защото са се развалили. Ето как:

Яйцата

Най-добрият вариант е да ги направим на салата, която да съхраняваме в хладилника и да похапваме на вечеря. Вариантите са много и зависят от предпочитанията ни - с варени картофи, с кисели краставички, с шунка.

Може да си направим и яйчен пастет. Намачкваме яйцата, добавяме сирене, масло, червен пипер и сол. След това използваме за намазване на филии или брускети. 

Снимка 349926

Източник: iStock

Разбира се, може да си спретнем и едно руло Стефани. А защо не и яйца по шотландски - нарязват се на половинки и се слагат в гнезда от кайма. Добавяме подправки по избор.

По-нестандартна идея е за сладки от варени жълтъци. Три-четири се смесват с половинка брашно, около 250 г. масло или маргарин и няколко лъжици пудра захар. Сместа се омесва на меко тесто и се правят розички с шприц.

Козунаците

Най-лесният вариант е да ги накъсаме на дребно и да си направим попара с прясно мляко и захар. Другият вариант е да нарежем козунака на филийки и да ги панираме с яйце. 

Снимка 349927

Източник: iStock

Има и няколко вариации на торта с козунак. Най-популярната включва и смес за крем карамел, с която се поливат филиите, след което се запича. Може и да ползваме крем и плодове, за да направим козуначен вариант на любимата си бисквитена торта. За да омекне, добавяме прясно мляко или компот.