По това време на годината е така. Като оставим настрана яйцата, едва ли има българин, който да не чака Великден заради вкуса на ароматните и пухкави козунаци - без значение дали ще си ги направи сам вкъщи, или както всяка друга година, ще ги вземе от изпитани във времето предпочитани пекарни. 

Такива са и трите, които ние посетихме и видяхме как върви подготовката за голямото месене този Великден. Защото Café Ma Baker, Хляб и Soul и Щастливата пекарна са три от най-вълшебните места в София, където приготвят козунаци по начин, който ще ни накара да си оближем пръстите и да се оглеждаме за още.

Снимка 418328

Източник: lifestyle.bg

Café Ma Baker

Помним кога се появи първото Café Ma Baker. Помним също, че създателите му обещаха сладкишите, хлябът и напитките тук да са с вкус на домашно приготвени. Факт е, че удържат на думата си и до ден днешен.

Изключение не правят и козунаците, които пекат от цели 10 години, при това всеки ден, без изключение. Около Великден обаче количествата са по-големи от обикновено. 

Венци, сладкар в Café Ma Baker от 5 години

Източник: lifestyle.bg

Венци, сладкар в Café Ma Baker от 5 години

За перфектния козунак са необходими качествени продукти, достатъчно време и търпение. От голямо занечие са и точната рецепта, и технологията на правене. Тестото тук замесват с пресни яйца, мляко, масло и стафиди, след което го сплитат на ръка и го поръсват с кафява захар и филиран бадем.

"За разлика от общоприетото правило, че тестото трябва да втасва на топло, при нас то го прави на студено и много бавно - между 48 и 72 часа." Иначе, козунаците пекат до златист цвят, а крайният резултат е винаги с желаната текстура на конци и с познатия домашен вкус.

Café Ma Baker е на ул. "Шейново" 8А, бул. "Витоша"44 и ул. "Г. С. Раковски" 163
Цената на един козунак е 5.90 лв. 

Хляб и Soul

На свой уникален почерк залагат и от пекарната Хляб и Soul, които имат не само нужните умения и познания за правенето на хляб, но и на богатите на яйца, масло и мляко теста за козунак.

Станислава Кунева

Източник: lifestyle.bg

Станислава Кунева

По думите на Станислава Кунева, която управлява екипа от хлебари и сладкари, и е един от партньорите в Хляб и Soul, тези теста изискват дори повече грижа и внимание. Козунаците тук правят, като стъпват на базата на италианското Панетоне.

А за да се получи сладък козунак, Станислава казва, че използват и само квас (lievito madre), гледан по специална схема. Останалото е хубаво брашно, продължително месене и точната топлина.

Снимка 418320

Източник: lifestyle.bg

По своята рецепта в Хляб и Soul правят козунаци още от отварянето си през 2016 г. Пекат ги почти целогодишно, с кратка почивка през лятото. Голямата работа обаче е по Великден, когато всеки свързва козунака с усещането за празник и семейство, за събиране, топлина, споделеност и безгрижно детство.

Хляб и Soul е на ул. "Порто Лагос" 1
Цената на един козунак е между 15 и 18 лв. - в зависимост от размера

Щастливата пекарна

Точно безгрижният вкус на детство можем да усетим и в козунаците тук. Правят ги още откакто са отворили врати през 2016 г. - защото освен неизменна част от празничната трапеза за Великден, те са и сладкиш, който целегодишно се харесва и от малки, и от големи.

Но в Щастливата пекарна разработват свои рецепти - смесица от класически и по-модерни варианти, който през годините поддържат само с висококачествени продукти, без подобрители и без консерванти.

Владислав Богданов, майстор-пекар в Щастливата пекарна от 2 години

Източник: lifestyle.bg

Владислав Богданов, майстор-пекар в Щастливата пекарна от 2 години

Специфичната температура на помещението, в което се замесва, както и различните начини на сплитане, са много важни стъпки. Тях трябва да спазваме безпрекословно, ако искаме да имаме вкусен козунак, който хем да е на конци, хем да е с приятна сладост.

"А видът на препечената коричка, посипана със захар, и уханието, което не може да се сбърка, карат всеки да посегне и да се отдаде на изкушението."

Снимка 418332

Източник: lifestyle.bg

И понеже изкушението по Великден е в пъти по-голямо, Щастливата пекарна предлага пет вида козунак - класически, със стафиди, с шоколад и бадеми, с орехи и локум, и руло с мармалад.

Щастливата пекарна е на бул. Княз Ал. Дондуков 24-А
Цената на един козунак е от 5 до 10 лв. - в зависимост от големината

Снимките в текста са направени
с най-новия модел на Motorola moto g7 plus.