Samsung е безспорен лидер в екранните технологии и водещ пионер при разработката на нови такива. 

LG Rollable и изтеклото видео на телефона с прибиращ се екран

LG Rollable - телефонът с прибиращ се екран, който не можем да имаме

Дали някой няма да го копира

През последната седмица в Лос Анджелис се проведе събитието SID Display Week 2023, по време на което корейският производител показа някои от новите си изобретения, които досега бяхме виждали само в научно-фантастични продукции. 

За пръв видяхме т.нар. Sensor OLED Display с изцяло нова технология за разпознаване на пръстови отпечатъци с помощта на светлинен органичен фотодиод (OPD).

Снимка 619619

Източник: Samsung Display

За разлика от настоящите екрани с “вграден” пръстов отпечатък, при които отпечатъкът се чете в определена зона от панела, при Sensor OLED разпознаването на отпечатъка може да се случи във всяка точка на дисплея. 

Нещо повече - екранът може да отчита сърдечен ритъм, кръвно налягане и други показатели, както и да разпознава пръстите на двете ръце едновременно. 

Покрай сензорния екран Samsung показа и Rollable Flex екран, който пък може да се изтегля и уголемява от 49 мм до 254 мм, увеличавайки размера си с до пет пъти.

Samsung споделя, че идеята е била да се създаде надежден, функционален и най-вече лесно преносим екран, който обаче не лишава потребителя от визуално пространство. 

Снимка 619620

Източник: Samsung Display

Друг екран, показан по време на събитието, който Samsung нарича Flex In & Out, сякаш ни дава ранен поглед върху следващите тенденции при сгъваемите смартфони и мобилни устройства. 

Flex In & Out може да се сгъва както навътре, така и навън на 360 градуса и не се нуждае от покриващ външен слой. 

Как ще изглежда предстоящият сгъваем Samsung Galaxy Z Fold 5

Как ще изглежда предстоящият сгъваем Samsung Galaxy Z Fold 5

"Ако нещо работи добре, не го променяй"

В резултат на това такива устройства могат да бъдат направени по-леки и по-тънки.