Въпросът за оргазма е относително слабо проучена тема, въпреки че множество изследвания потвърждават категорично неговото благотвороно въздействие върху психиката и настроението.

Едно от най-интересните заключения, свързани с влиянието на сексуалната възбуда върху човешкия мозък обаче, е това на невролога Адам Сафрон от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, САЩ.

За целите на своето проучване ученият анализира определен набор от научни експерименти, изследващи реакциите на тялото и мозъка вследствие на сексуалната стимулация.

Заключението, до което Сафрон стига, е, че ако сексуалната стимулация е достатъчно интензивна, непрекъсната и продължителна, тя стимулира нервните вибрации в определени честоти.

Снимка 264498

Този процес Сафрон нарича "сексуален транс". "Сексът е източник на приятни усещания и емоционална близост, но освен това, той е и променено състояние на съзнанието", казва неврологът.

Любопитното, което Сафрон установява в случая обаче, е наличието на някои прилики между оргазма и рефлексните спазми, които от своя страна предизвикват характерна ритмична активност в мозъка.

Ученият достига до извода, че начинът, по който мозъкът реагира на сексуалната стимулация, е сравним с този, по който той реагира на ритмичната музика и танца.

Или, се оказва, че музиката и сексът влияят по абсолютно един и същи начин на мозъчните възприятия.

Снимка 264499

"Наистина съм изненадан. Не очаквах, че влиянието на сексуалната активност върху човешкия мозък може да се окаже толкова сходно с това на музиката и танците", споделя Сафрон.

"Преди да стигнем до този резултат, ние знаехме много за хормоналните и неврохимични фактори, влияещи върху човешкото съзнание, но не можехме да си обясним как и защо сексът и оргазмът допринасят за същите тези усещания, изпращайки сигнали по нервните окончания на тялото до мозъка", добавя още той.

А какво ли ще е удоволствието от любовната игра, ако й се отдадем под нежния и ритмичен съпровод на тиха и еротична музика, пише woman.hotnews.bg.