Заровени в натовареното ежедневие на големия град, често си мечтаем за глътка свеж въздух сред природата - поне няколко мига спокоен живот, изпълнен с прости красиви моменти. И макар невинаги да имаме възможност и време да си я сбъднем тази мечта, дори един поглед в профила на Цветослава Митова в Instagram ни кара да вярваме, че не е чак толкова трудно човек да открие баланса и хармонията в живота.

Цвети е креативна душа, любяща майка и жена, която извън пътешествията дълги години е управител и съдружник в малка семейна транспортна фирма. Но от средата на 2022 г. тази страница в живота ѝ е затворена.

"Това е нещо, което до този момент не съм споделяла публично. Не мисля да изпадам в подробности, защото вярвам, че за всяко нещо си има време. Ще кажа само, че тази крачка, беше нещо, което преобърна живота ми", разказва Цвети.

Снимка 664144

Източник: Личен архив

Макар след решението си да се чувства доста изплашена, днес смело заявява, че това е най-доброто нещо, което е можело да ѝ се случи. Защото ѝ помага още по-силно да се пробуди, да разбера коя е, кои са нейните приоритети и истински желания, как иска да протича един неин ден, за да се чувства изпълнена с любов и хармония.

И днес Цвети смята, че това е основната мисия на всеки един човек - да открие връзката със себе си, със своята душа и със света, който го заобикаля.

Но освен напълно осъзната, тя е и страшно организирана. С правилния план и с добре подредени приоритети, успява без проблем да менажира работата, грижите за дома и семейството и многобройните пътувания.

Снимка 664141

Източник: Личен архив

Тази комбинация от качества, в допълнение с увереност и креативност, ѝ помага всеки ден да се чувства изпълнена с енергия и любов, да живее живота си тук и сега.

И то по възможно най-добрия начин, което пък ѝ помага да изглежда и толкова добре. Признава, че тренировките и здравословният начин на живот са нейни спътници от години, но пътят до това да обича себе си и начина, по който изглежда, отнема време.

Преди години тренира много по-често, но все не успява да се почувства удовлетворена. "За мен красотата и начинът, по който изглежда един човек физически, е баланс между спорт, здравословно хранене и много ментална грижа. Както се казва, здрав дух, здраво тяло."

Снимка 664143

Източник: Личен архив

Сега Цвети редовно спортува у дома или навън с ластици и тежести, кара колело, тича и не на последно място - прави преходи в планината.

Никога няма да забрави първото си изкачване на връх, който е и първият ѝ планински преход в живота въобще. Това се случва през 2014 г. на Ком.

#FoodGram: Рая Радичкова и Александър Недялков от Bivouac – тандемът, който ни учи как да готвим по-добре на открито

Диви приключения - колко по-вкусна може да е храната под открито небе

Рая Радичкова и Александър Недялков за пътуването, за готвенето сред природата и за писането на книга

"Имах нужда от нова посока и там горе душата ми откри пътя. На върха успях да "разтоваря" много "товари". Слизайки надолу имах чувството, че летя, не бях същият човек, който се качи. Бях преродена и пречистена."

От този момент нататък животът ѝ коренно се променя. След няколко месеца се запознава със своята половинка и оттогава пътешествията са тяхна обща страст и начин да опознават и себе си, и света, който ги заобикаля.

Снимка 664140

Източник: Личен архив

Любовта към природата, към това да бъдат изследователи, да предизвикват себе си всеки ден е пламъчето, което продължава да поддържа огъня на страстта към приключенията в сърцето на Цвети.

"Вярвам, че човек никога не бива да спира да е като децата - да изследва и да опознава света. Това поддържа магията жива."

Като един от най-предизвикателните планински маршрути, определя изкачването на връх Мартинова чука в Чипровски балкан през зимата. Макар самият връх да не е особено труден, признава, че са се отнесли несериозно към него и към обстановката, което в един момент е било напът да се окаже фатално. Този преход учи Цвети на много нещо. Основното - никога да не ходи неподготвена в планината, защото с нея шега не бива.

Що се отнася до любимите ѝ планински маршрути, признава, че през последните три-четири години почти всички дестинации са изцяло съобразени с възможностите на сина им Борис. Избират по-леки преходи, еко пътеки, изкачване до върхове с по-малка денивелация.

Като семейство, което обожава природата, те искат да засеят семенцето на тази любов и в сина им. Затова гледа всички заедно да прекарват повече време сред дивото. Често на места, на които няма много хора.

Още преди да се роди Борис, с мъжа ѝ често пътуват с кола и малка двуместна палатка в багажника. След появата на Борис, заменят двуместната палатка с малко по-голяма, но започват да усещат все по-голяма необходимост повече пространство и свобода, докато пътуват от точка А до точка Б.

Затова и решават да сбъднат една своя отдавнашна мечта - да си имат каравана. След като си купуват една стара, реновират я с много любов и отдаденост, дават ѝ закачливото име Дъртанянка и я превръщат в техния уютен дом на колела.

Памела Качмарек - полякинята, заради която ще погледнем на България с други очи

Полякинята, заради която ще започнем да гледаме България с други очи

Памела Качмарек за живота в родината ни, за приключенията с колело у нас и за най-предизвикателните планински маршрути

Кои са най-големите предимства и недостатъци на пътешествията с каравана?

Всъщност, Дъртанянка е оборудвана толкова добре, че абсолютно нищо не ни липсва. Най-голямото предимство е, че се чувстваме като у дома във всеки един момент, независимо къде се намираме. Но не смятам, че има недостатъци. Ние сме от хората, които така са програмирали ума си, че никога не ни минават лоши мисли. Всичко, което се случва, е с причина и за наше добро.

Снимка 664138

Източник: Личен архив

В чужбина или в България предпочитате да пътувате?

На този етап предпочитаме с караваната да пътуваме предимно в България. Нашата родина е прекрасна, все още дива и непринудена на много места, особено в Северозапада.

За тези почти пет години сме обиколили толкова места в страната и остават още много. Лично за нас пътешествията извън България са по-удобни с кемпер, но това е друга тема.

Снимка 664142

Източник: Личен архив

Коя е най-вълнуващата случка от опита ви на четири колела?

Една нощ в планината. Беше доста страшничко. Случи се още през първата година с Дъртанянка. Бяхме с децата (Борис и моята племенница). Привечер започна да вали, в един миг се разви сериозна буря - вятър, гръмотевици. Аз съм от жените, които не се страхуват от подобни неща, но в онзи миг бях доста притеснена, и то най-вече за децата. За щастие бурята премина. Всички бяхме добре, караванката също.

Къде бихте ни посъветвали да пътуваме през пролетта?

Пролетта е един от любимите ми сезони. Цялата природа се пробужда за нов живот. Нашите любими места за разходка в Северозапада са Чипровският балкан, района около Копрен и Копренските водопади, Белоградчишките скали и Баба Вида. Родопите също - тяхната енергия е несравнима и винаги, когато имаме възможност, ѝ се наслаждаваме.

Снимка 664146

Източник: Личен архив

Препоръчайте ни някои профили на пътешественици, които според вас си заслужава да следваме в социалните мрежи?

Обичам да следвам и да се заобикалям от позитивни хора, хора споделящи нашия мироглед, хора с които трептим на една честота. Щастлива съм, че макар и витруално в Instagram съм се обградила именно с такива.

Мони и Цецо от Boho Soulz - да замениш Канада с българско село и да ремонтираш сам мечтания дом

Да зарежеш Канада, за да заживееш на село (и да викаш Неволята)

Мони и Цецо от Boho Soulz за кемперите, за селските къщи и за копаенето на 40-метров дренаж

Мони и Цецо, както и Лора и Халил са любими семейства, избрали спокойния живот на живот, от които черпя много вдъхновение. Една от мечтите ни е да си имаме къщичка на село и те много ни помагат и вдъхновяват със своя начин на живот.

Кети и Дамян са двойка, която много харесвам и следя с интерес всяко тяхно пътешествие.

Екатерина Николова в едно с природата - момичето, което живее в ритъма на планината

Момичето с най-червената коса, което живее в ритъма на планината

Екатерина Николова за любовта си към планината и незабравимите приключения

И накрая, ако трябва да обобщим, какво са пътешествията за вас?

Начин да опозная себе си. Всяко пътуване, всеки покорен връх, всяка нова дестинация е среща с мен самата. Помагат ми да бъда по-осъзната, смирена, изпълнена с любов и благодарност.