Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

Едва ли има усещане, което може да се сравни с това да заровиш крака в топлия пясък в първия ден, в който си пристигнал на морския бряг. Пясъкът ти носи обещание за щастие, както и "мечти за пътешествия и спомени за преживявания", както казва Йоана Данова.

Йоли или Яши, както се обръщат към нея доста хора, е създател на единствения български бранд за бижута от пясък Yashi. И всяко едно от творенията й разказва история.

Yashi означава "пясък" на африканския език хауса, както и "палма" на японски, а на пунджаби жаргон е еквивалентът на пловдивското бичене на айляк, пояснява ни Йоана. Самата тя е истинско въплъщение на бижутата си - жизнерадостна, позитивна и творчески отнесена. "Неофициалният ми прякор е Жената Мотка. Движа се бавно, славно и гледам да съм "над нещата."

С бижута започва да се занимава от осемгодишна, когато прави първото си колие от яркозелени стъклени мъниста. Макар да завършва специалност "интериорен дизайн" в НБУ, Йоли продължава бижутерските си занимания и скоро става част от творческия колектив на "Галерия 15". През 2020 г. пък кара двуседмичен курс за обработване на сребро. "Прибрах се в София с изпочупени нокти, почти всеки пръст с по няколко малки, но досадни ранички, и една шепа бижута, изработени изцяло от мен."

Yashi Jewelry обаче се появява малко по-рано - през 2016 г., когато започват първите й експерименти с епоксидна смола. "Всичко започна с едно обаждане по телефона и невинния въпрос: "Искаш ли да си вземем една смола на партия" и да пробваме разни неща?" Веднага се съгласих, макар и да нямах идея какво ще правя с моята половина от смолата. Започнах да мисля какво да "смолизирам" и, след известно чудене, се сетих за колекцията ми пясъци, която дотогава се състоеше от шест-седем пясъка от няколко български плажа. Да кажа, че бях очарована от финалния резултат ще е крайно недостатъчно."

Първото бижу, което Йоли прави, е кръгъл медальон с пясък от Бургас. "Пясъкът от там е страхотен - черен с бели песъчинки, който става още по-интересен, когато се залее със смолата." Работила е обаче и с далеч по-необичайни материали като жлъчни камъни например. Гордее се и с изработването на брачни халки с пясък от мястото на годежа на двойката. Но винаги е щастлива, когато бижутата й носят радост.

Няма как да е по-радостна и точно сега, през май, защото открива новото ателие-шоурум на Yashi Jewelry. Мястото се намира в центъра на София и, освен ателие за изработване на бижута, ще бъде и място, на което всеки може да види творенията на Йона, да разгледа пясъците в колекцията й, да си подари ново пътешествие, или да запечата спомен от любимо приключение.

Какво е специфичното за пясъка като материал за бижута? Защо не сте се е захванала с камъни например?

Реално пясъкът е много, много малък камък, мида или рапан. Специфичното е, че се нуждае от спояващ агент или нещо, което да го държи на място. За момента работя само с епоксидна смола, имам идея за стъкло, но има време за нея. Не мисля, че бих преминала към полускъпоценни камъни - те имат друга идея, свързана със зодии, енергии и така нататък, а не това е основата на моите бижута. Мисля, че пясъците носят в себе си мечти за пътешествия и спомени за преживявания. Всеки пясък в моята колекция е дошъл от нечие пътешествие и си носи своето приключение.

Как протича процесът по изработката на бижу от пясък и сребро? Какви са етапите и колко време отнема изработката на едно бижу?

Все още съм новак в работата със сребро и има само два авторски модела, като работя в момента по трети. Всичко започва с едни формички, които сама си направих от стари елементи за бижута, и с тяхна помощ решавам какъв ще е крайният вид. После започва голямото рязане, огъване, пилене и запояване, последвано от още рязане, пилене с по-фини шкурки и полиране.

Накрая слагам окачването, както се изразява една колега - всички халкички и свързващи елементи. Всяко бижу го пускам да се извърти в барабана, където стотици игли и топчета продължават полиращия процес и допълнително закаляват елемента. Последен е полирмоторът, с който бижуто придобива страхотен блясък.

В зависимост от модела, изработката може да отнеме от 60-70 минути до четири-пет часа. И това е само за сребърната част - смолата е вторият етап. Там работя по няколко неща едновременно, защото естеството на работата го позволява.

Избирам пясъците, с които ще работя, подреждам бижутата за смолизиране, забърквам смолата, пускам я в машината за обезбалончване (моя си дума, но доста добре обяснява работата на самата машина) и заливам цялата партида. След 24 часа смолата се е втвърдила и бижутата са готови за втория слой, който прави пясъка да изглежда под вода или под стъкло.

Има ли някакви специфични инструменти, които използвате?

Да, даже доста. Само пилите и клещите ми са над 20 броя различни. Дори масата, на която изработвам сребърните бижута, е специална и изработена по поръчка.

С колко вида пясъци разполагате и как се снабдявате с тях?

Официално в колекцията имам 174 чуждестранни пясъка плюс 44 български, което прави обща бройка 218. Неофициално са около 250, защото имам пясъци, които все още не са минали почистването и не са добавени в списъка. Всяка седмица получавам нови пясъци и трудно следя колко точно са. Последните, които получих, са от Малайзия, Доминикана и Ключкия водопад край Петрич.

Когато пътуваш някъде - без значение дали е Бургас, или Бали, ми драсваш едно съобщение на страницата на бижутата в някоя от социалните мрежи и споделяш къде си. Ако си на място, от което нямам пясък и е позволено да се взима от там (има места, от които е строго забранено да се взима пясък и глобите са доста солени), ми грабваш две шепи и след това получаваш подарък със спомените, които сам си събрал. Мисля, че имам някъде около десетина пясъка, които са си от мои пътувания - останалите са все от клиенти, колеги, приятели или хора, които просто се кефят на идеята.

Кои са най-интересните места, от които имате пясък, и кой е вашият любим от всички тях?

Повечето хора намират за по-интригуващи пясъците, които са от по-далечни места или от такива, на които не очакват да има пясък. Дечурлигата са запленени основно от пустинните пясъци. Забелязвам, че много хора се захласват по черните или искрящо белите пясъци.

Моят любим не е един - харесвам много пясъците от Малдивите, защото са бели и по-едри - така се вижда всяка песъчинка. Друг любим ми е един черен пясък от Бали, който блести като нощно небе. Него си го взех сама от едно пътуване с майка ми така че има и добавена стойност. Имам един австралийски, който също е в топ любими пясъци - той пък е тъмночервен. Много си харесвам и сивия пясък от Норвегия, както и пясъка от Охридското езеро.

А откъде бихте искала да имате пясък?

От Луната! Шегувам се, разбира се, но ако имате познат... Има един японски пясък, на който всяка песъчинка е във формата на малки звездички - това всъщност са миниатюрни скелети на праисторически животни. Попадала съм на хора в интернет, които го продават, но някак ми се иска сама да си го "набера".

Ателието на Yashi Jewelry е на бул. "Евлоги и Христо Георгиев" 24. Откриването е този уикенд - 11 и 12 май.