С наближаването на лятото много от нас влизат в режим на редовни физически занимания, за да свалят зимните коремчета, преди да са се заформили бирените. С интензивните упражнения тялото ни влиза в почти непрекъсван режим на възстановяване, опитвайки се да захрани мускулите и тъканите, натоварени във фитнеса.

Затова е добре да знаем, че в тези моменти е важно да даваме на организма си много храна и някои основни добавки, които да поддържат имунитета на тялото, да помагат при възстановяването му и да ни осигуряват повече сила, докато се потим с щангите.

BCAA аминокиселини

Снимка 346871

Източник: iStock

Аминокиселините с разклонена верига (BCAA) са един от най-важните и често пропускани компоненти при редовния и интензивен спорт. Приемът им значително намалява болките след упражнения, скъсява периода на възстановяване и помага на тялото да гори повече мазнини.

Креатин

Снимка 346875

Източник: iStock

Креатинът е натурална субстанция, която се съдържа в различни видове месо. Добавянето му към диетата ни осигурява повече сила, повече приток на вода към мускулите и помага за по-бързото трупане на чиста мускулна маса.

Протеин

Снимка 346870

Източник: iStock

Въпреки че е препоръчително да се храним с високопротеинови храни, когато тренираме усилено, никога не е излишно да изпием и по някой протеинов шейк след няколко часа в залата. Протеините изграждат мускулите, участват в работата на нервната система и са от изключителна важност при интензивни тренировки. 

Омега-3

Снимка 346873

Източник: iStock

Много пъти сме говорили за важността на омега-3 киселините, като важна част от нормалната ни диета. Освен че засилват имунитета на тялото и подкрепят работата на мозъка, те са и основен играч при свалянето на мазнини, запазването на мускулната маса и поддържането на здрави стави и сухожилия.

Глутамин

Снимка 346874

Източник: iStock

Много фитнес любители често пропускат глутамина, тъй като не разбират значението и ролята му. Глутаминът помага на организма да се бори с всички възпаления и инфекции, когато при интензивни физически натоварвания имунитетът е занижен. Той регулира и гликогена в тялото, което помага за намаляване на стреса, дава повече сила и ускорява мускулния растеж.

Кой производител да изберем

Снимка 346872

Източник: iStock

На пазара има буквално хиляди малки и големи производители на хранителни добавки, но не бихме искали да се ангажираме с конкретни препоръки на брандове, тъй като различните продукти работят по различен начин за всеки човек. Най-добре е да се допитаме до компетентен консултант, за да сме сигурни, че правим правилния за себе си избор.