Пармезанът (или пармиджано-реджано, както го наричат в родната му Италия) е едно от най-популярните твърди сирена в света. Не можем да си представим паста без него, но е и чудесен овкусител за свежи салати и други ястия.
Единственото неприятно, свързано с него, е твърдата кора, която остава, след като сме изразходвали вътрешността му. Както повеляват правилата в cucina povera - "кухнята на бедните", в която всяка част от продуктите се използва и нищо не се хвърля, не хвърляме и кората на пармезана.
Супер богата на вкус, тя може да се ползва по многобройни начини. Първият е препоръчан от Джейми Оливър - добавяме остатъците от пармиджаното при приготвянето на бульон. Солта и млякото дават допълнителни вкусове, които след това може да ползваме при приготвянето на ризото.
Шеф-готвачът на лондонския Big Mamma Group Филипо ла Гатута съветва да почистим кората от външната страна, след това да я нарежем на малки парченца и да я ползваме като мезе към вечерния си аперитив.
Източник: iStock
Най-сигурният начин, по който може да оползотворим кората на пармезана, е да я нарежем на дребно и да я добавим в сос. За паста, ястия с картофи или бобени, пармиджано сосът ще добави нужната доза умами, съветват от Guardian.